avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident la lucru in Italia soldat cu handicap si ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident la lucru in Italia soldat cu handicap si perioada mare de spitalizare.

Tatal meu care lucreaza in Italia . A avut recent un accident la locul de munca , anume s-a electrocutat in timp ce vopsea o cabina in care erau fire de inalta tensiune , este in viata dar picioarele si mainile ii sunt arse , iar mana dreapta imobila , nu o va mai putea folosii la capacitate maxima niciodata .Angajatorul la care lucra cu acte in regula ii deconteaza prin firma de asigurari ingrijirile medicale si recuperarea , insa nu a declarat accidentul si nu s-au facut investigatii cu privire la conditiile in care acesta s-a produs . In schimb ii tot promite sume de banii si sta continu la el la spital . Cum putem face sa primeasca pensie de handicap provocat de lipsa conditiilor prielnice de lucru ? sa actionam acum sau sa asteptam externarea din spital ? exista riscul ca in lipsa unei anchete sa se musamalizeze toata situatia si sa ramana si cu handicap si fara pensie ? deasemenea cum putem obtine si despagubirile aferenta daca incercam sa evitam un proces indelungat si costisitor ?
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2016
RoxanaCotiga, utilizator
Cel mai recent răspuns: RoxanaCotiga , utilizator 19:25, 3 Martie 2016
Presupun ca tatal dvs. este lucrator direct la o firma italiana, nu plasat printr-o firma de plasare forta de munca, inregistrata in Romania.
Evenimentul produs trebuie tratat conform legislatiei italiene.
Dupa parerea mea nu trebuie sa asteptati si sa nu incepeti demersurile oficiale. Spitalizarea poate fi de lunga durata, astfel de accidente se soldeaza de multe ori cu invaliditate pentru o anumita perioada de timp, de obicei lunga si chiar cu invaliditate permanenta.
In primul rand trebuie verificat daca tatal dvs. lucra cu CIM si indiferent daca avea sau nu CIM, trebuie anuntat evenimentul produs la institutia teritoriala, italiana, care se ocupa cu protectia muncii. Astfel de evenimente produse (cu invaliditate probabila sau invaliditate declarata) se anunta de regula si la politie, iar ulterior, dupa caz, evenimentul este preluat si de catre parchet.
Daca evenimentul nu este inregistrat ca AM de firma unde lucra, tatal dvs. nu va putea beneficia de drepturile oficiale prevazute de legea italiana pentru asigurarea lucratorilor in cazul producerii unor AM si/ sau BP, eventual nu poate beneficia de pensie de handicap daca accidentul produs se va solda in final cu invaliditate.
Fara un document oficial primit de la inspectia muncii din Italia, nu veti putea avea sprijin nici intr-o eventuala actiune in instanta italiana pentru a cere drepturi morale si/ sau drepturi materiale din partea persoanelor raspunzatoare de producerea evenimentului si/ sau a firmei unde lucra.
Daca nu veti ajunge la o intelegere amiabila cu firma (un document scris, oficializat la un notar) in ceea ce priveste continuarea tratamentului/ recuperarii medicale si despagubirile pe care le primeste tatal dvs. (nu cele care i se promit) va trebui sa apelati la justitia italiana.
Actiunea in justitie va fi de lunga durata, nu va fi ieftin si veti avea nevoie de un avocat italian specializat in AM. Trebuie sa aveti in vedere sa nu se depaseasca termenul de prescriere a faptei. In Romania, acest termen de prescriere este de 3 ani de la producerea evenimentului, in Italia poate fi altul termenul de prescriere a faptei.
Va multumesc frumos .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine plateste spitalizarea in cazul unui accident de munca in italia? valyg valyg In anul 2010 eram angajat la o firma din Romania si am fost detasat la o lucrare in Italia.Acolo am avut un accident de munca la un deget.Am fost internat o zi ... (vezi toată discuția)
Accident in italia morarucristina morarucristina Buna ma numesc cristina si am o intrebare:acum 2 ani tatal meu a fost calcat de o masina aici in italia ,de atunci el a ramas in spital ,cel care la calcat a ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii- accident la locul de munca alex-aldea07 alex-aldea07 Fratele meu a avut un accident la locul de munca, el fiind sofer profesionist la o firma romaneasca.Accidentul s-a intamplat in italia acum 4 luni. Nu a primit ... (vezi toată discuția)