As vrea si eu sa stiu cat este si cum se calculeaza impozitul in urma unei succesiuni. Prin instanta s-a incheiat o tranzactie intre mine si tatal meu, masa succesorala a fost teren in suprafata de 2 ha si 3300 mp in zona de sud a tari 1/2 din apartament cu trei camere suprafata 65,37 mp situat in Bucuresti sectorul 5 anul de cumparare al apartamentului 1992 unde proprietari eram eu,sotul ,mama(decedata) si tata . In urma acestei tranzactii tata a primit de la mine 10 000 lei pentru dreptul ce i se cuvenea dumnealui.
Am primit de la sectia financiara, la domiciliu,o adresa in care imi cere pentru apartament: vechimea, anul constructiei, materialul din care este construit pe care nu stiu de unde sa le iau deoarece in contractul de vanzare cumparare nu specifica aceste detalii.
De la circa financiara mi s-a spus ca aceste date trebuie pentru impozitul de 1%, dar 1% din ce? Exista normative in aceasta privinta?
Ma poate lamuri si pe mine cineva ce trebuie sa fac in aceasta situatie.
Daca succesiunea se finalizeaza in termen de 2 ani de la data decesului, NU datorati Statului nici un impozit.
Daca se depaseste termenul de 2 ani si nu se finalizeaza succesiunea, va trebui sa platiti impozitul datorat Statului,
conform Codului Fiscal de 1% calculat asupra valorii masei succesorale.