avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune si contract arenda
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune si contract arenda

Buna ziua. Am si eu mai multe nelamuriri daca se poate. In primul rand as dori sa stiu ce documente sunt necesare pentru a demara o succesiune.

Motivul pentru care intreb este ca multi notari au variante diferite. Unii cer chiar o groaza de documente care din punctul meu de vedere nu isi au rostul. De asemenea, cum estimeaza acestia valoarea unei masini, a unui teren sau a unui bun?

Nu exista posibilitatea uneori sa supraevalueze ca sa obtina mai multi bani in acest fel? Cum trebuie procedat pentru o evaluare corecta? De exemplu, se pune problema unei case. Trei sferturi apartine bunicii mele, iar un sfert apartinea tatalui meu care face o parte din obiectul succesiunii. Cum procedez astfel incat notarul sa nu imi evalueze toata casa, ci doar acel un sfert ca sa nu ma trezesc ca voi plati o suma mare.

Un alt punct pe care as vrea sa il lamuresc. Familia noastra are o livada in arenda la un domn. Contractul a expirat.

As dori sa stiu care este procedura legala prin care eu imi pot elibera livada in cazul in care doresc sa fac contract cu altcineva.

Mentionez ca arendasul respectiv are si animale (vaci, oi,etc) pe terenul familiei si consider ca este o situatie un pic mai delicata, deoarece acesta tine in mod abuziv acele animale acolo refuzand sa le mute motivand ca nu are unde sa le duca, fapt pentru care mie imi afecteaza integritatea livezii.
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2016
Pompiliu92, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 23:26, 3 Martie 2016
Pompiliu92 a scris:

Buna ziua. Am si eu mai multe nelamuriri daca se poate. In primul rand as dori sa stiu ce documente sunt necesare pentru a demara o succesiune.

Va spune notarul, in baza legii, de la caz la caz. Nu vi se poate raspunde aici pe forum, caci nu stim care-i situatia dvs.
Actele isi au rostul, caci pe de-o parte legea le cere, iar pe de alta parte trebuie stabilita situatia de fapt si in afara oricarui dubiu.

Pompiliu92 a scris:

De asemenea, cum estimeaza acestia valoarea unei masini, a unui teren sau a unui bun?

Au grile cu valorile minime, fie iau de bun ce declara partile, mostenitorii sau cei interesati.

Pompiliu92 a scris:
Cum trebuie procedat pentru o evaluare corecta?

Le cereti grila de onorarii si care are onorariul mai mic la ala mergeti. In final veti consuma mai multa benzina decat diferenta de pret.

Pompiliu92 a scris:

Un alt punct pe care as vrea sa il lamuresc. Familia noastra are un teren in arenda la un domn. Contractul a expirat.

As dori sa stiu care este procedura legala prin care eu imi pot elibera terenul in cazul in care doresc sa fac contract cu altcineva.

Mentionez ca arendasul respectiv are si animale (vaci, oi,etc) pe terenul familiei si consider ca este o situatie un pic mai delicata, deoarece acesta nu prea are un alt loc unde sa se duca cu ele. Multumesc anticipat pentru ajutor.

Daca a expirat, contractul de arendare se reînnoieşte de drept, pentru aceeaşi durată, caci opereaza tacita relocatiune. Tacita relocaţiune poate fi împiedicată dacă oricare dintre părţi a comunicat cocontractantului, în scris, refuzul său cu cel puţin 6 luni înainte de expirarea termenului, iar în cazul terenurilor cu destinaţie agricolă, cu cel puţin un an.
Daca vreti sa vindeti, arendasul are drept de preemptiune legal la cumparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preemptiune la contract de arendare? narcis08 narcis08 Exista vreo lege care da drept de preemptiune la arendarea unui teren? Are prioritate fostul arendas, care nu a reînnoit contractul cu moștenitorii? Are ... (vezi toată discuția)
Probleme fost arendator Pompiliu92 Pompiliu92 Buna ziua. Revin cu alta problema, daca ma puteti ajuta. Tata, inainte sa decedeze detinea o livada cu meri, peri, etc. Nu era suprafata foarte mare. ... (vezi toată discuția)
Continuare arenda chiar cu decesul arendatorului DorinaCet DorinaCet Buna ziua. Eu sunt un arendas care vrea sa ia in arenda un teren pe zece ani , dar nu pentru cultura mare ci pentru arbusti fructiferi. Arendatorul este batran ... (vezi toată discuția)