avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reprezentativitate sindicat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reprezentativitate sindicat

Buna ziua,

Se da urmatoarea speta:
Un sindicat indeplineste conditiile de reprezentativitate si primeste sentinta prin care se confirma reprezentativitatea la nivel de unitate, de la instanta care i-a acordat personalitate juridica.
Conform prevederilor art. 221 alin. 2 din Legea 62/2011 a Dialogului Social, actualizata:
"Verificarea menţinerii condiţiilor de reprezentativitate se face din 4 în 4 ani".

Intrebari:
1. Dupa cateva luni de la sentinta pronuntata, un grup compact de membri, notifica retragerea din respectivul sindicat, iar conditia ca numarul de membri de sindicat sa reprezinte jumatate plus unu din numarul angajatilor unitati - nu mai este indeplinita. Sindicatul mai este reprezentativ?
Cu alte cuvinte sindicatul, dupa primirea reprezentativitatii, este reprezentativ timp de 4 ani - indiferent de fluctuatia membrilor de sindicat?
2. Cum se face si cine verifica mentinerea conditiilor de reprezentativitate?

In speranta unor raspunsuri promte, va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:34, 5 Martie 2016
1. Îndeplinirea condiţiilor de reprezentativitate se constată prin hotărâre judecătorească.

2. Reprezentativitatea organizaţiilor patronale sau sindicale poate fi contestată în instanţă de către organizaţiile patronale ori sindicale corespondente la nivel naţional, de sector de activitate, grup de unităţi sau de unităţi, în condiţiile în care nu mai sunt îndeplinite unul ori mai multe dintre criteriile prevăzute de art. 51 alin. (1) lit. A-C, respectiv de art. 72 alin. (1) lit. A şi B din Legea nr.62/2011, pe baza cărora a fost obţinută reprezentativitatea în cauză.
Contestaţia se depune la instanţa judecătorească care a acordat reprezentativitatea.

3. In speat, pana la obtinerea unei hotarari judecatoresti prin care sa se constate nereprezentativitatea, acea organizatie sindicala este reprezentativa.
Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Inteleg ca numai o organizatie patronala sau sindicala, poate contesta in instanta reprezentativitatea - nu si angajatorul!

Conform prevederilor art. 51 alin. 2 Legea 62/2011 a Dialogului Social: "...conditiile de reprezentativitate se constata, la cererea acestora, de catre instanta..."!

Avand in vedere cele mai susmentionate, ce se intampla cu o organizatioe sindicala, care dupa 4 ani de reprezentativitate - nu mai indeplineste conditiile de reprezentativitate?
Mai este sau nu, reprezentativa dupa 4 ani, o organizatie sindicala - daca nu mai cere constatarea reprezentativitatii?
Cu alte cuvinte hotararea judecatoareasca are valabilitate doar 4 ani?

Asa cum mentionam in postarea anterioara, nu imi este foarte clara, prevederea art. 221 alin 2 din Legea 62/2011: "Verificarea mentinerii conditiilor de reprezentativitate se face din 4 in 4 ani."
Cine face verificarea? Cum se face aceasta verificare? Care sunt sanctiunile pentru neindeplinirea acestei prevederi?

In speranta unor raspunsuri la fel de prompte, va doresc un week-end placut!
Verificarea o poate face, in opinia mea, institutiile abilitate cu drept de control in domeniul relatiilor de munca si/sau instanta de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reprezentativitate sindicat mira09 mira09 Am urmatoarea situatie: Un sindicat cu reprezentativitate 30%(conform vechii legii) care are o hotarare judecatoreasca in acest sens valabila 4 ani.Conform ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! puteti sa-mi spuneti ce articol din legea 62/2011 ... mihaela_1968 mihaela_1968 Buna ziua! Puteti sa-mi spuneti ce articol din Legea 62/2011 prevede ca reprezentativitatea sindicatului trebuie obtinuta din 4 in 4 ani? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Reprezentativitate sindicat mihaela_1968 mihaela_1968 Avand in vedere art. 221 din Legea 62/2011: (1) Îndeplinirea condiţiilor de reprezentativitate se constată prin hotărâre judecătorească (2) ... (vezi toată discuția)