avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire casa/pamant
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire casa/pamant

Bun gasit,

Am si eu o intrebare legata de mostenirea unei case si ceva pamant.
Eu mai am o sora, mama noastra de cand eram eu mic a decis sa plece de acasa si sa nu mai auda de noi, noi am fost crescuti de o bunica (mama mamei mele), si nu am avut legatura cu parintii aproape toata viata, mama mai aparea din cand in cand si tot ce facea e sa distruga si sa faca scandal, in orice caz, bunica noastra vrea acum sa ne lase noua casa si tot pamantul, si a cautat-o recent pe mama sa vina sa ne cedeze partea ei, deoarece bunicul e decedat. Si cum era de asteptat, aceasta nu e de acord si a zis ca vrea sa isi ia mostenirea, insa, casa de aici e facuta de mine si sormea, pamantul intretinut tot de noi, iar ea o sa vina si ne ia toata munca + ne da si afara.

Se poate face ceva in privinta asta?
Cel mai recent răspuns: Liana Iura , Avocat 16:35, 4 Martie 2016
Intai se va dezbate succesiunea si partajul dupa bunicul: bunica si mama vor culege bunurile ramase dupa defunct (bunica va avea o cota parte mai mare decat mama);
dupa efectuarea partajului daca bunica doreste sa va lase partea ei din bunurile dobandite va trebui sa mearga la un notar sa intocmeasca un testament in favoarea voastra, ori un contract de donatie, cu mentiunea ca in ambele cazuri mama fiind mostenitor rezervatar va avea dreptul sa solicite reductiunea, sau puteti incheia cu bunica un contract de intretinere;
daca bunica decedeaza si nu intocmeste niciun act in favoarea dv si a surorii, mama dv. va culege intraga mostenire
alv84 a scris:

Intai se va dezbate succesiunea si partajul dupa bunicul: bunica si mama vor culege bunurile ramase dupa defunct (bunica va avea o cota parte mai mare decat mama);
dupa efectuarea partajului daca bunica doreste sa va lase partea ei din bunurile dobandite va trebui sa mearga la un notar sa intocmeasca un testament in favoarea voastra, ori un contract de donatie, cu mentiunea ca in ambele cazuri mama fiind mostenitor rezervatar va avea dreptul sa solicite reductiunea, sau puteti incheia cu bunica un contract de intretinere;
daca bunica decedeaza si nu intocmeste niciun act in favoarea dv si a surorii, mama dv. va culege intraga mostenire

Multumesc frumos pentru raspuns.
Nu exista o posibilitate sa o dau in judecata pentru parasire de domiciliu sau orice altceva, incat sa nu mai poate obtine nimic? Dovezi sunt destule, iar daca pune mana si pe cea mai mica parte din mostenire o sa vanda tot. Avand in vedere ca toata viata ei a parasit casa si a "calatorit" peste tot (exista amenzi, dosare cum a fost gasita de politie, a fost disparuta o perioada).
Mama poate fi inlaturata de la mostenire daca va fi declarata nedemna de a mosteni :

1. nedemnitatea de drept
- persoana condamnată penal pentru săvârşirea unei infracţiuni cu intenţia de a-l ucide pe cel care lasă moştenirea;
- persoana condamnată penal pentru săvârşirea, înainte de deschiderea moştenirii, a unei infracţiuni cu intenţia de a-l ucide pe un alt succesibil care, dacă moştenirea ar fi fost deschisă la data săvârşirii faptei, ar fi înlăturat sau ar fi restrâns vocaţia la moştenire a făptuitorului.
2. nedemnitate judiciara
- persoana condamnată penal pentru săvârşirea, cu intenţie, împotriva celui care lasă moştenirea a unor fapte grave de violenţă, fizică sau morală, ori, după caz, a unor fapte care au avut ca urmare moartea victimei;
- persoana care, cu rea-credinţă, a ascuns, a alterat, a distrus sau a falsificat testamentul defunctului;
- persoana care, prin dol sau violenţă, l-a împiedicat pe cel care lasă moştenirea să întocmească, să modifice sau să revoce testamentul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezmostenire scurpin77 scurpin77 Mama a murit de 8 ani, a avut 3 copii si nu s-a facut succesiunea dupa moartea ei. Acum tata vrea sa dezmosteneasca un copil. Poate face acest lucru si ce ... (vezi toată discuția)
Testament olograf hatice_e hatice_e vreau sa stiu daca in instanta imi este recunoscut acest tip de testament ,eu sunt fica din prima casatorie a tatalui meu ,şi de cand acesta este bolnav eu ... (vezi toată discuția)
Nedemnitate succesorala in cazul amenintarii cu moartea avoavo avoavo Buna ziua, Unchiul meu a decedat luna trecuta, la 64 de ani. Au ramas in urma sotia si cei trei copii, dintre care copilul cel mai mare, in varsta de 35 de ... (vezi toată discuția)