avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj cu drept de creanta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj cu drept de creanta

As dori sa fac partaj cu soțul și va rog să mă ajutați cu o problema legata de o creanta. E vorba de o donatie făcută mie de sora și mama mea, în timpul căsătoriei, un apartament pe care l-am vândut iar banii i-am folosit ca sa plătim datoriile făcute impreuna împrumut ( i-am dat bani pe jumătate din apartament sorei) și sa începem fundația la casa. Terenul era deja cumpărat cu ajutorul unui credit. Acești bani proveniți din vânzare, și care ar fi cat valoarea terenului ( din păcate am luat terenul înainte de vânzarea apart cu 6 luni), vor intra la partaj? Soțul nu vrea sa- i recunoască spunând ca el s-a tot împrumutat la diverse persoane, pe lângă creditele pe care le-am achitat impreuna. Pe parcursul căsniciei el a câștigat mai mult , dar intro perioada scurta, în ultimii ani și a achiziționat câteva terenuri , fără ca eu sa fiu de acord pentru ca ar fi trebuit sa plateasca datoriile el avand un alt credit destul de mare.Si acum intrebarile:
1. E posibil ca el sa câștige mai mult la partaj deoarece nu recunoște creanta?
2.Cum as putea sa dovedesc ca banii au fost utilizați pentru casa ? Ce dovezi sunt admise?.
3. Pot fi martori sora și mama la proces? În caz contrar cine? Prieteni?
4. Ce ar fi întrebati martorii la un eventual proces?
Mai trebuie sa spun ca pe contract suma e mult mai mica decât banii primiți din vânzare dar am un antecontract. Contează acest lucru? Și la teren suma e mai mica.
5. În caz de calcul al bunurilor contează valoarea de circulație din prezent sau cel din contractele de vânzare sau cumpărare?
Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 17:48, 11 Martie 2016
La partaj se vor imparti pe jumate atat activele (la cota de piata din momentul cererii), cat si pasivele (asa cum rezulta din actele creditorilor).
Hint: ca si sotie, folositi lipsa contrasemnarii dvoastra pe orice pasiv reclamat ca partajabil.
Trebuie sa aduceti extrasele de cont cu viramentele facute, retragerile de numerar, depunerile, daca domatia este scrisa, la notar, prin banca sau direct cu numerar, daca contractul de cumparare este intr-o data apropiata donatiei. De aia toate se fac in scris si prin banca, ca sa ai marturii scrise.
Multumesc pentru raspuns.
As mai avea o intrebare, in cazul incare nu divortam dar facem partaj voluntar partial, adica sa-i cedez eu jumatatea mea dintr-un apartament si el sa-mi faca partaj pe o jumatate de garsoniera, detinute in comun, si sa-mi dea un act la notar ca-mi mai datoreaza diferenta de pret dintre ele ( aprox 10.000 Euro)- o sulta cu aceasta valoare, este permisa tranzactia in timpul casatoriei? Evaluarea acestor bunuri trebuie facuta de un evaluator sau se poate merge pe cat m-am inteles cu sotul?
Se pot face in acelasi timp toate actele, la notar? Stiti cumva cat ar costa la notar asemenea tranzactii?
Multumesc.
Puteți partaja la notar când doriți, chiar și în timpul căsătoriei. Bunurile se vor partaja la valoarea pe care o apreciați dvs sau la cea din grila notariala, nu datorați impozit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj in instanta credit ipotecar Koresan Koresan Cum se partajeaza in instanta, va rog urmatoarea situatie: Credit de nevoi personale, acum in sold de 40.ooo euro , pe inca 28 ani, garantat cu apartamentul ... (vezi toată discuția)
Neintelegere pentru sucesiune. cosmd cosmd Mama a decedat acum 2 saptamani si exista neintelegere pentru sucesiunea apartamentului de patru camere care este trecut pe numele ei. Mama a spus ca acest ... (vezi toată discuția)
Partaj Gheorghita mirela Gheorghita mirela Buna ziua as avea si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu trei ani parintii mie au vindut un pamint si din banii primiti i-au achizitionat ... (vezi toată discuția)