avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj

Buna ziua as avea si eu o intrebare daca ma poate ajuta cineva.In urma cu trei ani parintii mie au vindut un pamint si din banii primiti i-au achizitionat fratelui meu un apartament ,acesti bani erau parte din mostenirea care I-se cuvine din mostenirea parintilor ,care au hotarit sa-i dea cit traiesc partea lui.El a trecuto si pe sotie in contract,asa a crezut el ca e normal fiind o familie .problema e ca ei au divortat intre timp,si ea are pretentia sa-i dea jumatate din valoarea apartamentului.Credeti ca ar avea cistig de cauza?Parerea mea este ca ar fii o nedreptate ea na contribuit cu nimic la acel apartament,tot din banii parintilor sa facut amenajarile interioare.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 20:36, 21 Ianuarie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legal, este corect.
Orice bun cumparat in timpul casatoriei este bun comun. Deci la partaj, sotia are dreptul la jumatate.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Din păcate, bunul dobândit în timpul căsătoriei este bun comun, cu atât mai mult cu cât soția a fost trecută în înscris în mod expres.
Nedreptate sau nu, aste e consecinta a "na-ti-o tie, da-mi-o mie", dat bani de la unii la altii, cumparat pe numele de..., un pact asupra unei mosteniri viitoare (care legal,e nul absolut), fara nici un act, fara nici un document al provenientei banilor, plimbat sume de la unii la altii, etc
De ce s-au grabit parintii la dat partea, nu stiu...
Corect era:
1. Cu banii primiti de la fiu, parintii sa fi cumparat apartamentul si mai departe sa il fi donat celuilalt fiu (bunurile primite prin donatie sunt bunuri proprii, deci nu ar fi fost supus partajului)
sau..
2. Parintii sa fi donat banii primiti din vanzare, celuilalt fiu, incheind in acest sens un contract de donatie la notar, iar ulterior fiul sa fi cumparat apartamentul, care ar fi fost tot bun propriu.
Buna ziua dm.avocat ,eu as dorii sa stiu ce ar putea face fratele meu sau parintii pt a cistiga in instanta
Dovezi ar fii contul bancar,banii nu au fost in mina la nimeni tot sa facut prin tranzactie bancara
Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2019
gi-jane2, moderator
Nu ajuta la nimic proveniență banilor, din moment ce ambii soti au cumpărat, din moment ce figurează împreună in contractul de vânzare cumpărare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort, banca si partaj Baiatul Baiatul Buna Ziua! Sint imputernicit sa imi reprezint bunicii pentru o tranzactie imobiliara de 100 000+ euro. Aceasta tranzactie nu va fi declarata nicaieri ca ... (vezi toată discuția)
Partaj in urma divortului Raz2k Raz2k Doresc sa ma casatoresc, iar parintii mei mi-au oferit jumatate din suma de bani necesara achizitionarii unui apartament, urmand sa fac credit ipotecar doar pe ... (vezi toată discuția)
Soția mea vrea să-i doneze unuia dintre cei doi copii ai noștri partea ei de apartament, se poate? miro56ro miro56ro Eu cu sotia mea avem un apartament. Avem 2 copii. Unul sta cu noi iar sotia vrea sa i doneze partea ei din apartament, se poate? (vezi toată discuția)