avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Credite pentru jocuri online
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Credite pentru jocuri online

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea situatie: sotul este pasionat de jocurile online, de curand am aflat ca joaca pe bani. In acest scop a facut mai multe credite. Eu nu am stiut si nu am girat aceste imprumuturi, dar as vrea sa va intreb daca exista posibilitatea ca bancile, in cazul in care el nu va mai plati aceste datorii, sa se indrepte impotriva mea. Suntem parintii a doi copii minori. Pentru copii exista un risc? Vor mosteni aceste datorii in cazul in care el nu achita? Si ar mai fi o intrebare, din punct de vedere legal, in calitate de sotie, am dreptul sa cunosc despre ce sume este vorba? Va multumesc.
as vrea sa va intreb daca exista posibilitatea ca bancile, in cazul in care el nu va mai plati aceste datorii, sa se indrepte impotriva mea


Nu, pt ca datoria nu e facuta pt acoperirea nevoilor casatoriei, va fi o datorie proprie a sotului.

Pentru copii exista un risc? Vor mosteni aceste datorii in cazul in care el nu achita?

Datoria se va plati din bunurile tatalui ramase in urma sa, copiii nu vor pleti din buzunarele lor aceste datorii , ci din valoarea bunurilor mostenite, daca va fi cazul.

Si ar mai fi o intrebare, din punct de vedere legal, in calitate de sotie, am dreptul sa cunosc despre ce sume este vorba?

Da , daca nu vi le spune el, puteti sa va adresati instantei sa il oblige, in temeiul art 318noul cod civil.
Art. 318

Dreptul la informare

(1) Fiecare soţ poate să îi ceară celuilalt să îl informeze cu privire la bunurile, veniturile şi datoriile sale, iar în caz de refuz nejustificat se poate adresa instanţei de tutelă.

(2) Instanţa poate să îl oblige pe soţul celui care a sesizat-o sau pe orice terţ să furnizeze informaţiile cerute şi să depună probele necesare în acest sens.

(3) Terţii pot să refuze furnizarea informaţiilor cerute atunci când, potrivit legii, refuzul este justificat de păstrarea secretului profesional.

(4) Atunci când informaţiile solicitate de un soţ pot fi obţinute, potrivit legii, numai la cererea celuilalt soţ, refuzul acestuia de a le solicita naşte prezumţia relativă că susţinerile soţului reclamant sunt adevărate.



Va multumesc pentru raspuns.
gi-jane, proba practica arata ca un partaj se judeca pe active si pe pasive, care se vor imparti in mod egal. Acuma, cat de activ a fost unul ca sa se obtina active comune, respectiv cat de pasiv a fost celalalt fatza de pasivele comune, si orice alta combinatie intre cele doua, rezida in probatoriile administrate de fiecare in cursul procesului de partaj, probatorii supuse judelui spre dreapta judecata.
Asadar daca la un contract de credit angajat de catre unul dintre soti (acesta devenind debitor fata de banca), codebitorul NU ESTE CELALALT SOT, se poate pleca de la o prezumtie de ascundere a activului capatat prin imprumut, respectiv celalat sot poate fi exonerat de partajarea pasivului creat prin datorie.
Apelarea la Art 318, procedural vorbind, s-ar putea sa dureze ani de zile. Astfel se creaza o hotarare in prima instata care poate fi atacata cu apel. Cand aceasta ramane definitiva (estimez cel putin 1,5 ani de zile, daca e la Bucuresti), se creeaza o obligatie de comunicare de tip intuitu persone. Daca aceasta obligatie nu se respecta de buna voie, cel interesat va proceda la executare silita, respectiv la aplicare de penalitati in baza lui 906. Pe scurt, ptr ca userul sa primeasca informatiile necesare prin constrangerea sotului, poate dura lejer vreo 3 ani.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Martie 2016
ContSters257745, utilizator
Divortati urgent pentru ca orice veti avea va fi vandut daca este bun comun. El are 1/2 din apartament, masina ... teren, adica tot ce s-a cumparat in timpul casatoriei si se va vinde daca nu isi plateste datoriile. Puteti divorta chiar si doar ca sa va puneti la adapost lucrurile. Puteti ramane impreuna daca il mai suportati, dar atentia boala asta e grea si va poate lasa in fundul gol la propriu.
Intr-adevar, si eu m-am gandit ca divortul este o solutie, din punct de vedere legal, pentru protectia mea. Probabil nu e tocmai usor de demonstrat in ce scop a facut acele datorii. Nu as vrea nici copiii sa aiba mai tarziu de suferit (in plus fata de ce se intampla acum)- in cazul in care va face datorii din ce in ce mai mari pe care sa le lase mostenire. Boala de care sufera se poate trata... sau nu (probabil voi incerca), dar oricum riscul financiar ramane. Multumesc amandurora pentru raspuns, e un punct de pornire - inainte de a consulta direct un avocat.

Alte discuții în legătură

Solutii noemi2 noemi2 Buna ziua, as dori un sfat ce se mai poate face in urmatoarea situatie: -datorita problemelor de sanatate grave, a trebuit sa optez pentru pensionare care a ... (vezi toată discuția)
Credit si divort recs recs sunt casatorit de 15 ani si in urma mai multor neintelegeri am ajuns in prag de divort. Momentan locuim despartiti As vrea sa scot un credit pentru nevoi ... (vezi toată discuția)
Divort cu un copil major boonik boonik Buna,sunt tot eu maria,in cazul in care ai mei divorteaza..si noi avem 2 credite la 2 banci,carduri de credit si produse achizitionate in rate..toate pe numele ... (vezi toată discuția)