avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Pot sa solicit ca eu sa fiu expert consilier??
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Pot sa solicit ca eu sa fiu expert consilier??

Trebuie ca neaparat expertii consilieri sa fie autorizati... sau pot fi orice personalitati din domeniu??

art 330 alin (5) C.pr.civ. La efectuarea expertizei în condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) pot participa experţi aleşi de părţi şi încuviinţaţi de instanţă, având calitatea de consilieri ai părţilor, dacă prin lege nu se dispune altfel. În acest caz, ei pot să dea relaţii, să formuleze întrebări şi observaţii şi, dacă este cazul, să întocmească un raport separat cu privire la obiectivele expertizei.

Eu sunt parte in proces, nu sunt expert tehnic.
Insa solicit proba cu expertiza in domeniul sisteme de calcul-informatica.
Iar eu sunt inginer calculatoare.
Atata vreme cat expertul desemnat de instanta este expert autorizat, pot sa solicit ca eu insumi sa particip ca consilier al meu (ca parte)?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:07, 9 Martie 2016
~ Conținut șters la cerere ~
Expertii/ specialistii tehnici judiciari sunt autorizati de catre MJ conform prevederilor OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind organizarea activitatii de expetiza tehnica judicara si extrajudiciara, Cap. 2 Calitatea de expert tehnic judiciar, art.7-16.
Dar VREAU NEAPARAT!!!!

Oare exista experti MJ in domeniul IT??

art. 330 alin (3) În domeniile strict specializate, în care nu există experţi autorizaţi, din oficiu sau la cererea oricăreia dintre părţi, judecătorul poate solicita punctul de vedere al uneia sau mai multor personalităţi ori specialişti din domeniul respectiv.
Exista experti tehnici judiciari si in specialitatea IT.
Studiati OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind expertiza tehnica judiciara si daca indepliniti conditiile mentionate in actul normativ puteti depune dosar la BCETJ din cadrul MJ sau la BLETJ de pe langa Tribunalul din judetul dvs., urmand ca atunci cand se organizeaza cursuri+examen pentru specializarea IT sa participati si dvs.
Daca indepliniti conditiile mentionate in actul normativ puteti participa, eventual la un interviu organizat de catre BCETJ din cadrul MJ, atunci cand se anunta interviul.
Anunturile pentru organizarea de examen pentru experti tehnici judiciari, respectiv de interviu pentru specialisti tehnici judiciari se fac prin presa si/ sau prin BLETJ.
Articolul de care amintiti se refera tot la persoane autorizate de catre MJ. Trebuie sa stiti ca prin personalitati si/ sau specialisti in domeniu se inteleg doar persoane cu titlu universitar si/sau experti/ specialist extrajudiciari cu inalta calificare care sunt autorizati de catre ministerele in care se regasesc practicate zi de zi calificarile inalte ale acestora.
gigipopa a scris:

Trebuie sa stiti ca prin personalitati si/ sau specialisti in domeniu se inteleg doar persoane cu titlu universitar si/sau experti/ specialist extrajudiciari cu inalta calificare care sunt autorizati de catre ministerele in care se regasesc practicate zi de zi calificarile inalte ale acestora.


Multumesc pt informatii. Aveti perfecta dreptate. Fac insa precizarea ca expertiza propusa trebuie sa se refere la un domeniu strict din industrie. Adica la o chestiune extrem de punctuala... pe care un expert generalist n-are cum sa o stie, din cauza ca ii lipseste pregatirea strict in domeniul respectiv :)
D-aia vroiam sa ma propun singur, pt ca doar eu am calificarea necesara strict in sub-sub-domeniul respectiv!

Alte discuții în legătură

Expert mlpat bucuresti Victor76 Victor76 Buna ziua Dilema mare la inceput de an...Instanta din Constanta recurge la lista expertilor tehnici in constructii din Bucuresti pentru efectuarea unei ... (vezi toată discuția)
Expert tehnic judiciar protectia muncii 10188 10188 Buna ziua, Ce conditii trebuiesc indeplinite pentru a deveni expert judiciar protectia muncii? Multumesc! (vezi toată discuția)
Expert parte Anatol2017 Anatol2017 Expertul parte trebuie sa fie pe lista Tribunalului sau Judecatoriei? In cazul meu, este vorba despre o expertiza topografica. Expertul parte a fost pe lista ... (vezi toată discuția)