avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Pot sa solicit ca eu sa fiu expert consilier??
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Pot sa solicit ca eu sa fiu expert consilier??

Trebuie ca neaparat expertii consilieri sa fie autorizati... sau pot fi orice personalitati din domeniu??

art 330 alin (5) C.pr.civ. La efectuarea expertizei în condiţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) pot participa experţi aleşi de părţi şi încuviinţaţi de instanţă, având calitatea de consilieri ai părţilor, dacă prin lege nu se dispune altfel. În acest caz, ei pot să dea relaţii, să formuleze întrebări şi observaţii şi, dacă este cazul, să întocmească un raport separat cu privire la obiectivele expertizei.

Eu sunt parte in proces, nu sunt expert tehnic.
Insa solicit proba cu expertiza in domeniul sisteme de calcul-informatica.
Iar eu sunt inginer calculatoare.
Atata vreme cat expertul desemnat de instanta este expert autorizat, pot sa solicit ca eu insumi sa particip ca consilier al meu (ca parte)?
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:07, 9 Martie 2016
Exista specializari multiple pentru experti/ specialisti tehnici judiciari. Nu este vorba de experti generalisti.
Gasiti pe site-ul MJ - Lista expertilor cu domeniile de expertiza, experti/ specialisti tehnici judiciari nominalizati pe domenii de expertiza si dupa domiciliu/ judet.
Dvs. nu puteti sa fiti expert consilier intrucat nu aveti calitatea de expert tehnic judiciar in respectiva specializare. Insa aveti dreptul sa formulati si sa depuneti obiectiuni la raportul de expertiza intocmit de expertul desemnat de instanta.
ing. Ioan Ciobanu
Deci motivul este incompatibilitatea sau incompetenta??
Ca parte in proces, daca ati detine autorizatia MJ ca expert/ specialist tehnic judiciar, nu puteti fi admis/ aprobat de catre instanta de judecata ca si expert consilier/ expert parte, pe motiv de incompatibilitate.
Competenta dvs. o poate stabili BCETJ in momentul anuntarii interviului pentru specialist tehnic judiciar, in baza dosarului pe care il puteti depune in vederea programarii la interviu. In mesajul meu anterior, am precizat deja ce se intelege prin competenta.
Cititi cu atentie toate mesajele primite. Nu are rost sa desfaceti firul in patru deoarece raspunsurile primite nu pot fi decat in acelasi consens.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expert mlpat bucuresti Victor76 Victor76 Buna ziua Dilema mare la inceput de an...Instanta din Constanta recurge la lista expertilor tehnici in constructii din Bucuresti pentru efectuarea unei ... (vezi toată discuția)
Expert tehnic judiciar protectia muncii 10188 10188 Buna ziua, Ce conditii trebuiesc indeplinite pentru a deveni expert judiciar protectia muncii? Multumesc! (vezi toată discuția)
Expert parte Anatol2017 Anatol2017 Expertul parte trebuie sa fie pe lista Tribunalului sau Judecatoriei? In cazul meu, este vorba despre o expertiza topografica. Expertul parte a fost pe lista ... (vezi toată discuția)