avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 255 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... procedura anularii permisului de conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

procedura anularii permisului de conducere

OUG 195/2002 prevede la art. 114 alin. (1) cazurile in care se anuleaza permisul de conducere iar la alin. (3) se mentioneaza ca procedura anularii permisului de conducere se stabileste prin regulament.

Regulamentul (HG 1391/2006) stabileste procedura anularii la art. 203 alin. (1) dar numai in ceea ce priveste cine dispune anularea (seful politiei rutiere) si temeiul legal (o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva dispusa de o instanta din RO sau pronuntata de catre o autoritate straina competenta, aici sunt cam in "ceata", de ce o instanta din RO "dispune" iar o autoritate straina "pronunta" o hotarare definitiva, nu este acelasi lucru?), nu se mentioneaza si termenul in carese dispune anularea permisului in cazurile prevazute la alin. (1) lit. a) si b).

Intrebari:
1. Hotararile definitive pronuntate de instantele de apel se comunica partilor?

2. Ce se intampla cu permisul de conducere in cazul in care politia nu a dispus anularea permisului in termen de un an de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti?

3. Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art. 114 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior daca a trecut un an de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere chiar daca politia nu a dispus anularea permisului in termenul de un an?
Hotararile definitive se comunica. In mod normal se comunica si la politia rutiera pentru a se dispune anularea permisului.
Daca permisul nu a fost anulat in perioada de 1 an de zile, apreciez ca mai intai ar trebui anulat si dupa sustinut examen.
de ce o instanta din RO "dispune" iar o autoritate straina "pronunta" o hotarare definitiva, nu este acelasi lucru?

Autoritatea straina nu poate dispune in Romania, hotararea respectiva trebuie recunoscuta intai in Romania.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Martie 2016
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
O persoana are o hotarare definitiva de aprox. 3 ani, 2 ani condamnare cu suspendare si 4 ani termen de incercare, a fost la politie cu hotararea definitiva sa predea permisul pentru a-i fi anulat si nu ii este primit in vederea anularii!!
A depus cerere la Udriste pentru clarificarea situatiei si nu a primit inca niciun raspuns de peste 60 de zile de la depunere!
Permisul nu i-a fost retinut dupa accident (ucidere din culpa) iar in timpul scurs de la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti nu a primit nicio instiintare de la politie privind anularea permisului. Nu a condus nicio masina chiar daca a avut permisul la el.
Vrea sa obtina un nou permis. Ce sa mai faca? Sa trimita permisul prin posta cu confirmare de primire?:)
Se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, parerea mea.
Am inteles acum si care este diferenta dintre "dispunere" si "pronuntare"!
La contencios administrativ m-am gandit si eu dar cred va prelungi boala si nu va obtine nimic, mai degraba sa mearga in audienta la seful politiei rutiere.
Multumesc pentru lamuriri, o zi buna va doresc.
E recomandat sa rezolve direct la politie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condamnare definitiva fara anularea sau suspendarea permisului ? rincos rincos Buna ziua ! Am fost condamnat definitiv pt vatamare corporala din culpa la 1 an cu suspendarea pedepsei, nu mi-a fost anulat permisul si in corpul hotararii ... (vezi toată discuția)
Am permisul suspendat sau , nu ? asealex asealex Solutia pe scurt: In baza art. 87 alin. 1 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, condamnă inculpatul r.m la o pedeapsă de 1 an ... (vezi toată discuția)
Anulare permis de conducere ? Romică Stoica Romică Stoica In urma unui control in trafic am fost gasit sub influienta bauturilor alcoolice cu o concentratie suficienta ca sa fiu trimis in judecata si condamnat la o ... (vezi toată discuția)