avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cota indiviza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cota indiviza

Buna ziua,

referitor la cota indiviză la o asociatie de proprietari am urmatoarea situatie:
in actul de proprietate al apartamentului meu si planul cadastral cota indiviza este 1,51% iar in actul de constituire al asociatiei de proprietari pentru acelasi apartament cota indiviza este 2,21%.
Pentru cheltuielile de intretinere ce cota indiviza se ia in calcul?
Mentionez ca in actul constitutiv al asociatiei suma tuturor cotelor este 100.
De ce exista aceasta diferenta sau sunt doua lucruri diferite?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: zaharia3sandu@yaho.com , utilizator 10:24, 10 Februarie 2018
Exista aceasta diferenta pentru ca probabil s-a facut o standardizare a tuturor apartamentelor de acelasi fel care sa aiba o cota-parte indiviza egala.
In fiecare act, daca va uitati, aceasta cota-parte indiviza este diferita, desi apartamentele sunt similare.

Si atunci pentru o simplificare a calculelor, dar si pentru echitate intre proprietari s-a facut aceasta standardizare care este folosita numai la calculele listelor de intretinere.
maridan03 a scris:
in actul de proprietate al apartamentului meu si planul cadastral cota indiviza este 1,51% iar in actul de constituire al asociatiei de proprietari pentru acelasi apartament cota indiviza este 2,21%.
Pentru cheltuielile de intretinere ce cota indiviza se ia in calcul?

Pentru repartizarea cheltuielilor nu se ia in calcul nici una din cele doua cote indivize prezentate de dumneavoastra.
Conform legii 230/2007 administratorul calculeaza cota indiviza. Sigur ca daca aceasta cota indiviza calculata de administrator corespunde cu una din cele doua prezentate de dumneavoastra, e in regula dar de obicei nu corespunde cu niciuna.

Pentru a nu complica si a da batai de cap administratorului dar si proprieatrilor care se uita pe lista de plata si nu inteleg ce inseamna cota indiviza si cum se stabileste, sugerez administratorilor sa nu foloseasca in calcule cota indiviza ci direct suprafata utila a fiecarui apartament sau spatiu cu alta destinatie. Asa este mai usor si mai clar pentru toata lumea. Oricine poate constata cu usurinta ca apartamentul sau avand 60 m.p. are de plata cu 50% mai mult decat apartamentul vecinului care are numai 40 m.p. Daca ar fi vazut ca pe lista are cota indiviza 2,27% ar fi fost nevoit sa scoata calculatorul din buzunar sa verifice ca are cota cu 50% mai mare decat vecinul ce are 1,51% . Si acest exemplu cu 50% este foarte simplu dar sunt apartamente mai mici sau mai mari decat altele cu 2-3-4-52 m.p ceea ce poate insemana diferente de suprafata si cote indivize cu 0,7-0,63-1,4... mai mici sau mai mari.

asa am procedat si eu la calculul cheltuielilor pe cota indiviza (in functie de suprafata utila), dar am primit o notificare din partea unui proprietar ca nu calculez corect cheltuielile pe cota indiviza, ca nu respect legea și i-am calculat in plus folosind suprafata utila.
Inteleg ca omul a reclamat ca i-ati stabilit cheltuieli mai mari folosind SU si nu cota indiviza.
Dar dumneavoastra ce spuneti, ce sustineti? Are dreptate sau nu cel ce sesizeaza?
Daca are dreptate insemna ca dumneavoastr ati gresit si nu ati calculat corect.
Eu nu am sustinut ca nu ar fi corect sa calculati pe CPI, ci doar faptul ca e mult mai udsor sa calculati pe SU, ca e mai usor de interpretat si veroficat de oricine vede afisata direct SU si nu CPI.
Dar daca noi am avea o asemenea reclamatie in asociatia noastra, am putea sa demonstram ca sumele repartizate sunt aceleasi daca repartizam cheltuielile pe CPI si pe SU in aceeasi luna. Iar daca nu ma crede, are posibilitatea sa platesca un expert caruia i se pot pune la dispozitie documentele si sa faca verificarea.
cota indiviza se ia calcul la plata facturii pe incalzire

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota parte indiviza cornel1592 cornel1592 Care este formula matematică corectă pentru calculul cotei părţi indivize din proprietate. (vezi toată discuția)
Cheltuieli administrative geo-vem geo-vem Rog respectos un raspuns legal,locuiesc intr-un bloc cu 4 nivele care are adaugata si o masarda,dar care nu este legala ci in curs de legalitate si este ... (vezi toată discuția)
Procedura stabilire cota parte indiviza avantaj avantaj In asociatia noastra cota parte indiviza a apartamentelor se inchide la 100%, daca se adauga si spatiile comerciale aceasta depaseste 100%. Avand in vedere ... (vezi toată discuția)