avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajator

1.este legal, norrmal , moral nu este ca un angajator sa ceara feedback de la fostii angajatori ai unui candidat la un post in firma lui fara acordul verbal al acestuia ?

2. este legal ca un angajator sa mearga la medicul de familie al viitorului angajat sa ii ceara fisa medicala-copie si sa o duca la medicul lui pe care il plateste sa o verifice ca omul sa nu aiba nu stiu ce boli ?

3. este legal ca un angajator sa puna pe o firma de Detectivi particulari sa il urmareasca pe viitorul angajat, sa ii urmareasca familia, sa vada ce miscari face , in ce cercuri se invarte, sa il filmeze si pozeze?

Ms
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:34, 8 Martie 2016
1. Art.29 C.mun.
...
(4) Angajatorul poate cere informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii si numai cu incunostintarea prealabila a celui in cauza.

Textul art. 29 alin. (4) din Codul muncii limitează posibilitatea angajatorului de a obţine informaţii despre candidat de la fostul angajator al acestuia, instituind necesitatea acordului candidatului şi stabilind strict domeniile de informare: activitatile îndeplinite şi durata angajării.

Insa Codul Muncii nu reglemeneteaza si o snactiune cu privire la incalcarea acestui text de lege.

2. HG nr.355/ 2007 privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor:
Art.17
Fisa de aptitudine care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca se completeaza numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.

Art.46
Dosarului medical ii sunt aplicabile prevederile art. 21-25 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/ 2003, referitoare la dreptul la confidentialitate a informatiilor si viata privata a pacientului.

3. Va redau din Legea 329/2003 privind exercitarea profesiei de detectiv particular
art. 1
(1) Detectivul particular este persoana atestată în condiţiile prezentei legi şi care, fără să aducă atingere dreptului la viaţă intimă, familială şi privată ori altor drepturi şi libertăţi fundamentale, la cererea persoanelor fizice sau juridice, desfăşoară activităţi specifice de investigare, referitoare la:
a) conduita şi moralitatea publică a unei persoane;

b) date privind solvabilitatea ori seriozitatea unei persoane fizice sau juridice potenţială parteneră într-o afacere;
c) persoanele dispărute de la domiciliu;
d) bunurile care fac obiectul unor litigii de natură civilă sau penală înstrăinate în scopul prejudicierii intereselor unei părţi în proces;
e) asigurarea protecţiei împotriva scurgerii unor informaţii din sfera vieţii private sau a activităţii operatorilor economici care doresc să păstreze confidenţialitatea acestora.
....
freeelis,

sunt intre ciocan si nicovala, un client pe care il cunosc din 1992 are prostul obicei de a verifica candidatii - are o firma de detectivi in spatele ccarora se afla anumite persoane dubioase, fosti puscariasi, legionari, camatari oameni certati cu legea- acestia urmaresc candidatii , cer fisele medicale de la medicul de familie, contacteaza fostii angajatori , pun microfoane in anumite locuri etc.

intamplarea face ca unul din candidati este un fost coleg de facultate, acesta a observat ca cineva il urmareste zilnic unde merge, ce face si a auzit de la fostii angajatori ca este cineva care tot intreaba de el .

Ultima modificare: Marți, 8 Martie 2016
redu, utilizator
Adresati-va Parchetului sau Politiei ,intrucat alte institutii nu vad care v-ar putea ajuta in situatia dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare copie fisa medic familie ContSters68307 ContSters68307 Buna ziua, Am solicitat medicului de familie a fiului meu minor o copie dupa fisa lui medicala (avem asigurare privata de sanatate si asteptam acordul de ... (vezi toată discuția)
Medicina muncii karytat karytat Buna ziua. Ma intereseaza daca ma poate lamuri cineva pana unde merge confidentialitatea medic pacient in ceea ce priveste medicina muncii. Ma refer la cazul ... (vezi toată discuția)
Fisa medicala Corina-Elena 71 Corina-Elena 71 Am voie sa fac copie xerox fiselor medicale ale pacientilor la cererea angajatorului pentru a fi verificate de acesta ? (vezi toată discuția)