avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 924 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Transcriere certificat casatorie si obtinere CI ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Transcriere certificat casatorie si obtinere CI provizorie

Buna ziua,
Sunt cetatean roman, am pasaportul roman cu domiciliul in strainatate. Recent m-am casatorit cu cetatean austriac in SUA insa avem domiciliul comun in Austria, si este necesar sa transcriu certificatul de casatorie in registrele romane pentru a putea sa imi schimb numele de familie ca al sotului.
Acest lucru nu il pot face la consulatul Romaniei din Viena deoarece se cere prezenta ambilor soti la consulat, lucru ce nu este posibil in cazul nostru, deci trebuie sa urmez aceasta procedura in Romania. Dispun de timp limitat si in acelasi timp am nevoie de un certificat din Romania pe care il pot obtine doar cu buletin, deasemenea avand domiciliul in Romania.
Rog sa imi spuneti cum ar fi mai bine de procedat:
( rectific ca am dat multe telefoane in tara si nu am primit un raspuns sigur la situatia mea deoarece nu am domiciliu in Romania)
- este posibil sa fac cartea de identitate provizorie pe numele vechi si sa specific ca nu am obtinut apostila de la Haga ( dureaza inca cateva saptamani sa imi fie trimisa prin posta), deasemenea am o cunostinta care ar putea sa ma ia in spatiu pentru o perioada limitata de timp
- sau trebuie sa astept pana transcriu certificatul de casatorie si dupa aceea sa imi fac cartea de identitate provizorie ( acest lucru dureaza cateva luni si nu inteleg de ce )
- nu am gasit nici pe net nici pe forumuri informatii asemanatoare cazului meu si mi-ar fi de mare folos un sfat deoarece timpul nu imi permite sa fac multe drumuri in tara.
Nu stiu daca este ok sa fac cartea de identitate provizorie si sa zic exact situatia mea ce tine de certificatul de casatorie ca sa pot obtine acea adeverinta ( in scop personal ) de care am mentionat mai sus deasemenea pe numele de dinaintea casatoriei sau sa inregistrez casatoria ( ceea ce dureaza mai mult).
Va multumesc pentru timpul acordat,
Victoria
Cel mai recent răspuns: Victoria_W , utilizator 16:19, 8 Martie 2016
Nu aveti nevoie de buletin. Fiind CRDS va legitimati cu pasaportul, care sa fie valabil. Cererea o depuneti la ultimul loc de domiciliu pe care l-ati avut in Romania inainte de a va schimba definitiv domiciliul in strainatate. Nu uitati ca certificatul din SUA trebuie sa fie apostilat si aveti nevoie de declaratia sotului cu privire la numele pe care il veti purta dupa casatorie daca in certificatul de casatorie american nu specifica acest lucru(de regula certificatele din SUA au in cuprinsul lor aceasta rubrica) si de declaratia sotului si a dvs.cu privire la regimul matrimonial. Declaratia o va da sotul dvs. la un notar care are apostila de la Haga. De asemenea aveti nevoie de certificatul de nastere al sotului in original si traducere legalizata. Puteti de asemenea imputernici pe cineva sa va depuna actele la starea civila. Dvs. ii trimiteti documentele dupa care persoana va restituie toata documentatia, Termenul de transcriere este de 30 de zile, deci ar trebui sa va rezervati o perioada pentru a va rezolva toate actele. Ulterior solicitati un nou pasaport CRDS de aceasta data pe numele sotului.
Va multumesc mult pentru informatii, urmeaza sa astept apostila din SUA si dupa sa merg in Bucuresti pentru a depune dosarul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cartea de identitate Mihai Kovacs Mihai Kovacs Buna ziua, Ma scuzati ca va deranjez dar poate puteti sa ma ajutati in urmatoarea problema care o intampin. Sunt cetatean roman care traiesc in ultimii 10 ... (vezi toată discuția)
Revenirea la numele purtat anterior casatoriei ContSters240676 ContSters240676 Buna ziua, doresc sa stiu care sunt pasii de urmat pentru a putea reveni la numele purtat inaintea casatoriei. Am divortat in Septembrie 2001, in sentinta de ... (vezi toată discuția)
Act doveditor ContSters186828 ContSters186828 Care este actul ce dovedeste schimbarea numelui in strainatate prin acordarea citadinantei(ITALIA).Prin decretul de acordare a citadinantei mi s-a acordat ... (vezi toată discuția)