avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Simplificarea procedura infiintare ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Simplificarea procedura infiintare ONG

Buna tuturor,
Probabil cum cunoasteti cu totii, Guvernul Romaniei a lansat o campanie de identificare a proceselor birocratice din administratie si formularea unor solutii care se deruleaza pe portalul www.maisimplu.gov.ro

Cadrul legal privind organizarea și funcționarea asociațiilor și fundațiilor, reprezentat prin OG 26/2000, este neactualizat de mai bine de 10 ani, cu excepția unor modificări minore, și presupune proceduri și costuri administrative care descurajează înființarea de noi organizații dar și îngreunează funcționarea celor deja înființate. Doar cu titlu de exemplu, pentru a înființa o organizație neguvernamentală o persoană petrece între șase săptămâni și 3 luni și presupune alocarea unui cost total de aproximativ 200 Euro, procesul de înregistrare a unei asociații sau fundații rămânând, în continuare, unul anevoios, birocratic și costisitor. Dacă ne referim la procedurile de modificare acestea sunt învechite și au rămas la nivelul anilor 2000 fără a fi adaptate mecanismelor moderne de transparență și înregistrare.

Intucat stiu ca pe acest forum sunt foarte multe organizatii si cetateni care doresc sa contribuie la o simplificare a procesului de infiintare a unei asociati sau fundatii va indem sa scrieti/contribuiti cu solutii fie cu propuneri noi fie cu comentarii
[ link extern ] /

Propunerile la care ne-am gandit noi ar fi:
1. Comasarea statutului cu actul constitutiv intr-un singur document (mai putine costuri, informatii redundante)
2. Incheierea documentelor sub semnatura privata.
3. Obtinerea disponibilitatii denumirii pe canale online,
4. Eliminarea rolului procurorului din procedura de infiintare,
5. Admiterea cererii de inregistrare sa nu se mai supuna apelului, ci doar respingerea
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 23:37, 9 Aprilie 2016
O mare parte din actele constitutive ONG sunt haotice, cu statute neclare, contradictorii etc. astfel ca incheiera lor sub semnatura privata ar face probabil sa creasca haosul... masura ar fi in interesul sectorului ONG daca legislatia se va clarifica si daca se vor introduce reglementari detaliate mai ales supletive si se va clarifica ce e imperativ si ce e supletiv in legislatia de asociatii si fundatii, cum era in Legea 21 / 1924. Cum e acum OG 26 / 2000 si Codul Civil, nereglementand aproape nimic in materie de organizare si functionare, lasand aproape totul pe seama statutului, ar fi o mare inrautatire si o accentuare a haosului. Apelul nu cred ca ar trebui eliminat, ci celerizata procedura. Acum cel mai mult timp il ia obtinerea de la MJ a disponibilitatii denumirii si definitivarea hotararii si eliberarea actelor, mai ales ca instantele nu prea respecta termenele legale - pentru ei sunt "de recomandare". Oricum, marile probleme ale OG 26 / 2000 nu se regasesc in opinia mea in cele 5 puncte mentionate, dar demersul inteleg ca e legat de simplificari si celerizari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rescriere statut asociatie 123456679 123456679 Bună ziua, conform noilor modificari din OG 26/2000 actul constitutiv este eliminat iar statutul va include si datele din actul constitutiv. Imi poate spune ... (vezi toată discuția)
Modificari consiliu director car Alis07 Alis07 Buna ziua.Va rog o lamurire in urmatoarea situatie.Un CAR infiintat in anul 1999 in baza legii 21/1924 ,Leg 13/1972,deci cea de dinainte de aprobarea OG ... (vezi toată discuția)
Recunoasterea unei fundatii ca fiind de utilitate publica AlexMarin AlexMarin Buna dimineata, Am nevoie de ajutorul vostru in urmatoarea problema: pana la acest moment nu am reusit sa identific actul normativ in baza caruia o fundatie ... (vezi toată discuția)