avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari aplicate in continuare de asociatiile de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari aplicate in continuare de asociatiile de propietari sumei consfintite in acordul de mediere

Buna seara! Am si eu o problema cu asociatia de propietari. Au incheiat bunicii mei, un acord de mediere, la mediator, cu administratorul asociatiei de propietari. Desi au achitat luna de luna, odata rata intreaga, odata 75%, alta data iar rata intreaga si tot asa, datoria nu s-a stins ba chiar a crescut, aproape s-a dublat. Administratorul mi-a spus ieri ca nu scrie nicaieri in lege ca nu are dreptul sa imi aplice penalizari in continuare de 0.2% pe zi, la suma trecuta din acordul de mediere. Am cerut ajutorul unei doamne avocat, aceasta impreuna cu bunicii mei, au facut o cerere catre administrator prin care sa ne arate si noua detaliat cum prevede legea, modul de calcul al penalizarilor si cum de s-a ajuns la o suma astronomica de penalizari, acesta a scris un numar de inregistrare pe cerere, apoi l-a sters cu pasta corectoare si mi-a returnat-o mentionand ca el nu stie cui sa ofere un raspuns. A mentionat faptul ca legea nu ii interzice sa ne ia in continuare penalizari la suma din acordul de mediere si ca nu are ce sa ne faca, ca noi trebuie sa platim. Eu stiam ca daca nu respectam contractul de mediere si nu achitam NIMIC timp de 90 zile abia atunci, se poate sesiza cineva, si abia atunci sa ni se perceapa alte penalizari. Sper ca m-am facut inteleasa, sa imi explice si mie cineva daca este legal sa ni se perceapa in continuare penalizari zilnice la suma trecuta in acordul de mediere. Am citit contractul de mediere nu scrie nimic legat de acest aspect in el! Multumesc
Cel mai recent răspuns: bogdanbobi , utilizator 09:33, 9 Martie 2016
Nu este nici un abuz,este vorba despre o dispozitie legala in vigoare art 49 din L nr 230/2007,care trebuie respectata si aplicata unitar
Nu scrie nicaieri ca daca a fost incheiat un acord de mediere,in evidenta asociatiei de proprietari nu exista inregistrat un debit generat de sume cu titlu de restanta,la care periodic datorita neplatii au fost aplicate penalitati
Este temeinic si legal ca pana stingerea debitului,sa fie aplicate penalitatile legal stabilite
In conditiile in care periodic se achita din suma prevazuta in acordul de mediere,inseamna ca debitul initial se reduce
Daca insa suma de recuperat este mare suma de baza+penalitati ,pe cale de consecinta si penalitatile aplicate pe perioada derularii acordului de mediere vor avea valoare mare
anissia a scris:

Asta mie personal mi se pare un abuz.Daca s-a ajuns la un acord de mediere si tu vii si pui in continuare penalizari cand se va stinge acel debit?Din ceea ce spune dna nu numai ca restantele nu scad sub nici o forma, din contra ele cresc. Si atunci stai si te gandesti, de fapt care este interesul administratorului sau al presedintelui?

Asta e ideea! Am o Suma X pe acordul de mediere : restanta + penalizari, si apoi dupa incheierea contractului mi se iau mereu penalizari la suma aia ! Noi platim si nu se mai stinge datoria
ynocentta a scris:

Nu este nici un abuz,este vorba despre o dispozitie legala in vigoare art 49 din L nr 230/2007,care trebuie respectata si aplicata unitar
Nu scrie nicaieri ca daca a fost incheiat un acord de mediere,in evidenta asociatiei de proprietari nu exista inregistrat un debit generat de sume cu titlu de restanta,la care periodic datorita neplatii au fost aplicate penalitati
Este temeinic si legal ca pana stingerea debitului,sa fie aplicate penalitatile legal stabilite
In conditiile in care periodic se achita din suma prevazuta in acordul de mediere,inseamna ca debitul initial se reduce
Daca insa suma de recuperat este mare suma de baza+penalitati ,pe cale de consecinta si penalitatile aplicate pe perioada derularii acordului de mediere vor avea valoare mare

mi se iau penalizari de doua ori ? nu mi se pare normal sa mi se perceapa 0.2% penalizare pe zi din toata suma trecuta pe acordul de mediere (restanta+penalizari deja existente)! ci doar pe lunile pere sunt strict restante dar oricum au ajuns penalizarile mai mari decat datoria initiala. datoria s-a triplat aproape si nu mi se pare ok
ynocentta a scris:

Nu se stinge nici o datorie pentru ca apar noi recalculari de penalitati si suma creste intr-una , exact cum spune si dna in cauza, iar faptul ca penalitatile s-au triplat este un alt semn de intrebare. In ritmul acesta oamenii aceia nu vor stinge niciodata datoria, vor muri platind catre asociatia de locatari.
FeliciaNicole a scris:

Eu stiam ca daca nu respectam contractul de mediere si nu achitam NIMIC timp de 90 zile abia atunci, se poate sesiza cineva, si abia atunci sa ni se perceapa alte penalizari. Sper ca m-am facut inteleasa, sa imi explice si mie cineva daca este legal sa ni se perceapa in continuare penalizari zilnice la suma trecuta in acordul de mediere. Am citit contractul de mediere nu scrie nimic legat de acest aspect in el! Multumesc
Vi s-a raspuns la aceasta chestiune si vi s-a spus ca nu este un abuz.

Inca o data: pentru orice suma neachitata (cu exceptia penalizarilor deja calculate si care intra in suma totala restanta) se calculeaza in continuare penalizari.
Dv. stiati de 90 zile, dar nu stiati bine. Acest numar de zile permite presedintelui asociatiei sa va actioneze in instanta, nu sa vi se calculeze penalizari.
Cotele restante (total sau partial) incep sa se penalizeaza dupa ce se scurg 30 zile de gratie de la data scadenta a listei respective.

Important pentru dv. este sa reusiti sa-l faceti pe administrator sa va arate cum calculeaza aceste penalizari, ce sume penalizeaza.
Sigur, nu este corect sa va penalizeze penalizarile restante, dar asta trebuie sa vedeti, sa constatati din documentul pe care ar trebui sa vi-l arate.

Alte discuții în legătură

Esalonare datorie intretinere Danut-a Danut-a Buna seara, intampin o problema la asociatia de locatari unde locuiesc si anume, am o restanta la intretinere , am solicitat asociatiei esalonarea datoriei, am ... (vezi toată discuția)
Este legal să se perceapă penalități la un debit stabilit prin hotărâre judecătorească? robert477 robert477 Buna ziua! In baza unei hotarari judecatoresti pentru neplata intretinerii si a penalitatilor, am fost executat silit. In baza unui acord cu Asociatia de ... (vezi toată discuția)
Ordinea de stingere a datorilor la asociatiile de proprietari TANIUSA TANIUSA Buna ziua! Proprietarul unui apartament are restante la intretinere mai vechi de 90 de zile, la care se adauga penalitati de intarziere. Doreste sa plateasca ... (vezi toată discuția)