avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Modificare legislatie cod rutier?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Modificare legislatie cod rutier?

Buna ziua.

As avea nevoie de o informatie, s-a schimbat cumva incadrarea in cazul accidentelor rutiere cu victima, cu peste 10 zile de ingrjiri medicale, in sensul ca incadrarea va fi penala sau nu? Permisul ii va fi suspendat pe 90 de zile... Or care or sa fie consecintele suportate de persoana vinovata de accident.

Mai pe scurt, am fost lovit de o masina pe trecerea de pietoni. Daca merg sa depun plangere, care sunt urmarile pe care le va suporta persoana in cauza?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Brasto , utilizator 13:07, 8 Martie 2016
La momentul producerii evenimentului cu victima,nu au fost sesizate oficial autoritatile?
Daca dv depuneti plangerile ,autoritatile competente in cercetare,vor dispune deschidere dosar penal impotriva autorului
Conditionat de concluziile cercetarilor,procurorul responsabil urmeaza sa dispuna solutie legala=fie rezolutie,fie rechizitoriu cu declinarea competentei de solutionare in favoarea instantei de judecata
Daca evenimentul cu victima nu a fost comunicat autoritatilor=politia rutiera,persoana vinovata de evenimentul cu victima,risca si alte consecinte
Nu au fost anuntate autoritatile, nu am facut nici eu asta, nici persoana vinovata.
Persoana vinovata de accident mi-a propus sa ne ‘’intelegem’’, ca oameni suntem, chestii de genul asta.
Nevrand sa-i fac rau, am acceptat. Initial rezultatul de la urgente a fost contuzie la piciorul stang, iar ulterior am facut o tomografie computerizata, unde rezultatul a fost ca am doua fracturi. Am mers la medicila legala, iar de acolo am primit 28-30 de zile de ingrijiri medicale.
Am cerut o suma de bani foarte mica pe langa cheltuielile de refacere, deplasari, etc. Dansii au avut o atitudine complet aiurea fata de mine, crezand ca incerc sa-i prostesc de bani, desi, repet, suma a fost una foarte mica. Au incercat sa ma prosteasca. Asa ca mi-a parut extrem de rau ca nu am anuntat accidentul atunci.
Am hotarat sa merg pe partea legala, sa angajez un avocat care sa ma ajute sa solutionez toata patania asta.
Dilema mea este asa, citeam din codul rutier din anii trecuti, cum ca persoana vinovata de accident i se va face dosar penal, daca avocatul reuseste sa faca o negociere deschisa inainte de proces, iar daca ambele parti s-au inteles, atunci se anuleaza raspunderea penala si ramane doar cu suspendarea permisului de conducere pe 90 de zile, plus o amenda de 960 ron. Iar daca nu, risca o perioada de cateva luni de inchisoare, ceea ce e prea putin probabil.
Acum, codul rutier s-a pastrat asa? Fiindca am citit o parte din noul cod rutier si nu am gasit nicaieri asa ceva, poate nu caut eu unde trebuie sau nu reusesc sa-l deslusesc.
Am gasit doar asta: (3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile savârsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:
o a) depasirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea rosie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferata;
o b) neacordarea prioritatii de trecere pietonilor angajati în traversarea regulamentara a drumului public prin locurile special amenajate si semnalizate, aflati pe sensul de deplasare a autovehiculului sau tramvaiului;

Nu gasesc undeva sa scrie daca accidentul este cu victime, iar numarul zilelor de spitalizare sa indice o anumita incadrare. Sper sa ma exprim bine.

Nu stiu unde sa gasesc informatia buna, ceva sigur si concret. Ma puteti ajuta cu un link, o carte?

Multumesc mult!
Informatiile pe care le cautati le gasiti in codul penal si nu in codul rutier. Victima trebuie sa aiba peste 90 de zile de ingrijire medicala ptr ca soferul sa raspunda penal ptr vatamare din culpa. In schimb, in sarcina conducatoruluu auto se va retine parasirea loculuu accidentului si neanuntarea organelor de politie, asa ca nu scapa cu suspendarea permisului. Permisul ii va fi retinut si va primi o dovada fara drept de circulatie pana la finalizarea dosarului penal.Trebuie sa depuneti plingere in termen de 3 luni de la data producerii accidentului.
Am inteles in principiu. E o tampenie cu numarul zilele de ingrijiri medicale, dar ma rog.
Nu ar trebui sa-i suspende permisul din start, tinand cont ca m-a calcat pe trecerea de pietoni?
Maine am sa merg sa fac plangere. Va multumesc!
Pentru analiza si eventual raspuns care sa ajute initiatorul topicului,este necesar ca acesta sa puna la dispozitie minimum de date relevante
Concret cand a avut loc evenimentul rutier soldat cu ranirea dv ?
Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2016
ynocentta, utilizator

Alte discuții în legătură

Accident rutier iulianad2 iulianad2 Buna ziua, La inceputul lunii August fiica mea ( pieton fiind ) a fost accidentata pe trecerea de pietoni, soferul depasind pe contrasens tranvaiul in ... (vezi toată discuția)
Accident circulatie silvyuk silvyuk buna ziua. In urma cu aproximativ 1an si 6 luni am fost inplicat intr-un accident de circulatie cu victima. accidentul s-a petrecut pe trecerea de pietoni, ... (vezi toată discuția)
Neacordare prioritate trecere pietoni, vatamare corporala Cosminthz Cosminthz Buna seara, Din nefericire am fost implicat intr-un accident rutier, nu am acordat prioritate la trecerea de pietoni si am lovit o femeie rezultand vatamare ... (vezi toată discuția)