avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident circulatie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident circulatie

buna ziua. In urma cu aproximativ 1an si 6 luni am fost inplicat intr-un accident de circulatie cu victima. accidentul s-a petrecut pe trecerea de pietoni, insa victima s-a angajat in traversare fara sa se asigure, fapt care m-a surprins, reactia fiind aceea de a frana. Mentionez ca eu conduceam o motocicleta care in momentul franarii s-a dezechilibrat si am cazut. In traiectoria pe care a urmat-o, motocicleta a lovit victima in picior. in urma accidentului victima a necesitat un nr de 80 de zile de ingrijiri medicale(teoretic). In momentul de fata dosarul a ajuns pe masa procurorului. Intrebarile mele sunt urmatoarele: In situatia in care victima imi cere 150 mil. lei ca despagubiri iar eu nu ii pot onora cererea, ce risc in situatia in care sunt gasit vinovat de producerea accidentului? (pedeapsa min si max). exista posibilitatea ca judecatorul sa constate o culpa comuna? (fapt real dupa parea mea). multumesc anticipat.
Daca ati cerut efectuarea unei expertize si aceasta a concluzionat ca ati incalcat codul rutier atat dvs. cat si victima, atunci e posibil. Insa, un accident petrecut pe marcajul pietonal ramine, totusi, in responsabilitatea cond. auto, in cele maI multe cazuri.
Daca aveti RCA la motocicleta, asiguratorul dvs. va trebui obligat la plata daunelor.Foarte important este unde aveti incheiata aceasta asigurare, intrucat, daca victima ar putea fi despagubita inainte ( aici, e bine sa se efectueze procedura printr-un avocat care sa stie cum sa intocmeasca corect si complet, documentatia si mai apoi, cum sa negocieze in favoarea victimei despagubirea), persoana accidentata ar putea sa isi retraga plangerea si dosarul dvs. penal ar fi inchis, in acest fel, dvs. fiind ":salvat" de toate urmarile din codul penal cu privire la aceasta infractiune ( art.184 c.p.).
din cate stiu eu si sper sa nu gresesc in majoritatea cazurilor in care au rezultat victime spitalizate se face expertiza tehnica judiciara pentru a se stabili culpa, posibilitattea evitabilitatii accidentului, respectarea regulilor de circulatie si multe alte obiective.

in acest caz in care victima a avut mai mult de 60 zile de ingrijire medicala in mod cert s-a facut expertiza, daca nu s-a facut probabil o va cere procurorul. zilele de ingrjire medicala se confirma prin certificat medico-legal.

asa cum spune si @sdianaviolina in majoritatea accidentelor produse pe trecerea de pietoni vina apartine in totalitate conducatorului auto cu exceptia cazurilor in care pietonul s-a angajat in traversare pe culoarea rosie a semaforului.

daca veti fi gasit vinovat de producerea accidentului veti fi condamnat cu suspendare iar efectul va fi anularea permisului de conducere cu posibilitatea obtinerii unui nou permis de conducere dupa un an de la data ramanerii definitve a hotararii judecatoresti.

societatea de asigurari despagubeste victima numai in cazul unei hotarari judecatoresti definitive prin care se stabileste vinovatia privind producerea accidentului. daca se stabileste o culpa comuna asiguratorul plateste victimei o suma mai mica decat incazul unei culpe exclusive a conducatorului auto.

nu am mai auzit pana acum de cazuri in care asiguratorul sa fi despagubit victima inainte de o hotarare definitiva a instantei dar avand in vedere ca @sdianaviolina este avocat in mod sigur cunoaste spete asemanatoare. din moment ce conducatorul auto nu este inca considerat vinovat cum ar justifica asiguratorul despagubirea victimei pe baza asigurarii obligatorii RCA? cred ca o astfel de despagubire anticipata este valabila in cazul asigurarilor CASCO si nu RCA.

daca partile se "inteleg" chiar si in timpul procesului, raspunderea penala inceteaza chiar daca victima a acumulat peste 60 zile ingrijire medicala si veti primi o suspendare a permisului de conducere de 90 de zile cu posibilitatea reducerii perioadei de suspendare la 30 zile daca indepliniti cumulativ conditiile din art. 221 din regulam. de aplicare a oug 195 (hg1391).
Ordin 14/2011 pentru punerea în aplicare a Normelor privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule
ART. 46
În cazul în care accidentul de vehicul face obiectul unui proces penal, despăgubirile se stabilesc pe cale amiabilă, dacă:
1. potrivit legii, acţiunea penală a fost stinsă sau poate fi stinsă prin împăcarea părţilor;
2. deşi hotărârea instanţei penale a rămas definitivă şi irevocabilă, stabilirea despăgubirilor civile ar urma să se facă ulterior;
3. deşi acţiunea penală nu poate fi stinsă prin împăcarea părţilor:
a) s-a dat rechizitoriu de trimitere în judecată şi persoana prejudiciată îşi ia un angajament scris prin care se obligă să restituie de îndată, parţial sau total, despăgubirea primită, în funcţie de hotărârea instanţei penale în ceea ce priveşte fapta, făptuitorul şi vinovăţia;
b) sau, din actele încheiate de autorităţile publice, rezultă atât răspunderea civilă a acestora, prejudiciile cauzate, cât şi vinovăţia penală a conducătorului auto care urmează să fie trimis în judecată după finalizarea cercetărilor aflate în curs şi persoana prejudiciată îşi ia un angajament scris prin care se obligă să restituie de îndată, parţial sau total, despăgubirea primită, în funcţie de hotărârea instanţei penale în ceea ce priveşte fapta, făptuitorul şi vinovăţia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier soldat cu deces vostinarcornel vostinarcornel buna seara.Ma numesc Cornel ,sunt din Arad.As avea nevoie de ajutorul dvs. in legatura cu un accident soldat cu deces.,v-am contactat din partea familiei ... (vezi toată discuția)
Accident pe trecerea de pietoni alexandru25 alexandru25 Buna ziua, as dori sa va in treb cum se procedeaza cu daunele pt. un accident a un ui pieton pe trecere de pietoni. Cumnata mea a fost lovita, a avut neviue ... (vezi toată discuția)
Despagubiri vatamare corporala rca Gabriel1337 Gabriel1337 Buna ziua! Vineri seara am lovit pe trecerea de pietoni o doamna in varsta, accidentand-o pe aceasta si fiind nevoie de spitalizare. Culpa accidentului este ... (vezi toată discuția)