avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Hartuire camere de supraveghere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Hartuire camere de supraveghere

BUNA ZIUA! MA POATE AJUTA SI PE MINE CINEVA CU UN SFAT? Un vecin de-al meu si-a montat camere de supraveghere anul trecut 2015, in septembrie, de atunci una din camere imi filmeaza usa mea de locuinta si o parte din curtea mea 24 de ore din 24, ma simt hartuita in acest fel, ce pot sa fac in aceasta situatie si cum l-as putea actiona? penal sau civil?
Cel mai recent răspuns: Lorena Morutan , utilizator 17:19, 7 Februarie 2023
Civil mai degraba. Pentru penal trebuia sa va urmareasca fizic, sa va sune, sa va abordeze.
Il pot actiona civil? pe ce articol sau articole?
Sunt de parere ca puteti incerca si cu o plangere penala.


ART. 226 C.p.
Violarea vieţii private
(1) Atingerea adusă vieţii private, fără drept, prin fotografierea, captarea sau înregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau înregistrarea audio a unei persoane aflate într-o locuinţă sau încăpere ori dependinţă ţinând de aceasta sau a unei convorbiri private se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 6 luni sau cu amendă.
(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fără drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevăzute în alin. (1), către o altă persoană sau către public, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
(4) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:
a) de către cel care a participat la întâlnirea cu persoana vătămată în cadrul căreia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, dacă justifică un interes legitim;
b) dacă persoana vătămată a acţionat explicit cu intenţia de a fi văzută ori auzită de făptuitor;
c) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;
d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
(5) Plasarea, fără drept, de mijloace tehnice de înregistrare audio sau video, în scopul săvârşirii faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Am facut plangere penala in acest sens pe art 226 cp, si i s-a dat clasarea pentru ca plangerea a fost netemeinica. Eu sunt filmata in curte si camera filmeaza usa mea de locuinta,intreb daca exista vreo lege in care este interzisa filmarea in spatiul meu, in curte, adica pe proprietatea mea si a usii mele pe care intru in casa.
Impotriva ordonatei de clasare puteti depune plangere la procurorul ierarhic superior in 20 de zile de la comunicare.

Alte discuții în legătură

Vecinul ma hartuieste si ma filmeaza Darcleu Darcleu Buna ziua, de 4 ani s-a mutat o familie langa noi. Au inceput cu procese pentru pamant, ne-au trimis sanepidul pentru cocina de porci,controale pentru fosa ... (vezi toată discuția)
Viata privata si spionarea ei andirom andirom Buna ziua. Ce se poate face legal impotriva unor persoane care spioneaza la usa unui apartament? Pur si simplu stau si asculta la usa, cu telefonul pus pe ... (vezi toată discuția)
Înregistrare neautorizată convorbire luxi luxi Intra sub incidenta legii înregistrarea pe telefon de către un coleg a discuțiilor din vestiarul unei secții ? Daca da ce lege este încălcată cui ... (vezi toată discuția)