avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... încheiere CIM pe durată determinată la pensionari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

încheiere CIM pe durată determinată la pensionari

Bună ziua,
Pe ce durată se poate încheia un contract de muncă la un pensionar limită de vârstă din sistemul de înv.preuniversitar, deoarece în Codul Muncii este stipulat maxim 36 luni.Am înțeles că există precizări....prin care CIM poate fi încheiat și pe o durată mai mare de 36 luni, dacă sunt , atunci vă rog să-mi spuneți dvs.temeiul legal.
Vă mulțumesc !
Ultima modificare: Miercuri, 9 Martie 2016
Ileana popa, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ileana popa , utilizator 09:46, 10 Martie 2016
Ileana popa a scris:

Bună ziua,
Pe ce durată se poate încheia un contract de muncă la un pensionar limită de vârstă din sistemul de înv.preuniversitar, deoarece în Codul Muncii este stipulat maxim 36 luni.Am înțeles că există precizări....prin care CIM poate fi încheiat și pe o durată mai mare de 36 luni, dacă sunt , atunci vă rog să-mi spuneți dvs.temeiul legal.
Vă mulțumesc !

Revin cu completare la întrebarea pusă pe forum, vreau să-mi precizați dacă după expirarea perioadei de 3 ani lucrați după pensie limită vârstă mai am dreptul legal la prelungirea CIM și care este temeiul legal, am înțeles că legea 134/2014 ar avea ceva precizări în acest sens dar eu nu am găsit .
Vă mulțumesc !
Cu deosebită considerație !
Ileana popa, utilizator
1. Un pensionar pentru limita de varsta poate cumula pensia cu orice alt venit din salariu indiferent de cuantumul acestuia.

2. Se poate incheia un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata sau nedeterminata, cu timp normal (8 ore pe zi) sau cu timp partial.

3. In cazul unui CIM pe perioada determinata acesta se poate incheia pentru o perioada de cel mult 36 de luni dupa care CIM poate inceta sau se poate transforma in CIM pe perioada nedeterminata.

4. - In cazul in care CIM se incheie pentru o perioada mai mica de 36 de luni acesta se poate prelungi de cate ori este nevoie dar numai inlauntrul celor 36 de luni.
- Prelungirea unui astfel de CIM nu inseamna un CIM nou.

5. Din Codul muncii:

Art. 82
(1) Prin derogare de la regula prevazuta la art. 12 alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja, in cazurile si in conditiile prezentului cod, personal salariat cu contract individual de munca pe durata determinata.

(2) Contractul individual de munca pe durata determinata se poate incheia numai in forma scrisa, cu precizarea expresa a duratei pentru care se incheie.

(3) Contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit, in conditiile prevazute la art. 83, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.

(4) Intre aceleasi parti se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de munca pe durata determinata.
...

Art. 83
Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
...
g) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
...

Art. 84
(1) Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.

(2) In cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.
Puteti sa incheiati si c.i.m pe durata nedeterminata.

Personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar, cu gradul didactic I sau cu titlul ştiinţific de doctor, care dovedeşte competenţă profesională deosebită, poate fi menţinut ca titular în funcţia didactică până la 3 ani peste vârsta standard de pensionare, anual, la cerere, conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei naţionale.
Cornel Vasile, Consilier juridic
Vă mulțumesc pentru răspuns ! Să înțeleg că acest contract pe durată determinată de 36 luni se poate transforma în CIM pe durată nedeterminată, fără concurs ?? ( dar cu acordul conducătorului unității de înv. ?! )
Fiind vorba despre sectorul bugetar, incadrarea salariatilor la institutiile si autoritatile publice si la alte unitati bugetare se face numai prin concurs sau examen, dupa caz.

Legea nr. 134/2014 - mai sus mentionata de dvs - a abrogat unele prevederi din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, si anume art. 17-26 din Legea nr. 329/2009

Atentie, chiar daca Codul Muncii si Legea 263/2010 va permite incheierea unui c.i.m. pe durata nedeterminata, Legea nr.1/2011 nu va permite sa lucrati mai mult de 3 ani peste vârsta standard de pensionare.
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pensionar angajat dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Un salariat a iesit la pensie, dar a solicitat continuarea activitatii. Angajatorul a acceptat incheierea unui CIM pe o durata determinata de 36 de ... (vezi toată discuția)
Pana cand se poate prelungi un contract de munca pe perioada determinata? micaelamicaela micaelamicaela Buna ziua, De cate ori se poate prelungi un contract de munca pe perioada detrminata si cu cate zile? Eu am fost angajata initial pe o perioada de 2 luni, ... (vezi toată discuția)
Contract munca perioada determinata sch sch Cum poate fi pastrat un pensionar in activitate, in aceeasi intreprindere din sistemul de bugetar, dupa expitarea celor 36 de luni de contract pe perioada ... (vezi toată discuția)