avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Oprire curent abuziva in subsolul unui ansamblu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Oprire curent abuziva in subsolul unui ansamblu rezidential

Buna ziua.Detin o proprietate casa ,insiruita ,lipita in lateral cu altele ,subsol comun din care se intra separat in garajul fiecarei case.Vecinul din dreapta mea detine pe actul de vanzare cumparare o casa S+P si un loc de parcare (in subsolul comun) ,neinchis in fata .-marginit de 3 ziduri-Pe zidul din spatele acestui loc de parcare se afla amplasate de catre Enel din 2003 ,contoarele si cofretele tuturor proprietatilor.Vecinul a cumparat -de la dezvoltator ,cu buna stiinta proprietatea si locul de parcare in 2004.Tot acest vecin a venit acum o saptamana si ne-a intrerupt curentul tuturor,spunand ca el doreste chirie pentru aceste contoare amplasate pe zidul din spatele locului lui de parcare -deschis in fata -adica nu are usa ..Tin sa mentionez ca tot acest vecin este rau platnic la asociatia de proprietari si are datorii de 8.000 RON.El doreste si ne ameninta cu oprirea curentului,sa-i platim chirie retroactiva pentru aceste contoare suma de 6.000 lei-adica mai precis sa-i stergem o parte din datorii si incepand cu anul acesta sa-i platim chirie -fiecare dintre noi.Este normal ca dupa12 ani sa vina sa ne ceara ceva retroactiv acesti bani? El stia de aceste contoare si a cumparat cu buna stiinta acest spatiu-numit loc de parcare si imobilul aferent.Precizez ca acesta ne opreste curentul cand vrea el ,si ne ameninta ori platim cum vrea el ori ne mutam contoarele-lucru foarte costisitor si aproape imposibil de realizat (sunt 10 imobile aici)-5 pe stanga si 5 pe dreapta (subsol comun )Doresc sa stiu -ce trebuie sa facem pentru a rezolva aceasta problema ? Care este definitia locului de parcare si ce drepturi avem noi dar si el? Ce facem cu acesta care permanent face datorii este rau platnic.?
Cel mai recent răspuns: mottofreee , utilizator 21:55, 12 Martie 2016
Restrictionarea dreptului la utilitati de catre un locatar sau de catre asociatia de proprietari este netemeinica si nelegala-in conditiile in care acestia nu au calitatea de furnizori de utilitati
Referitor la recuperare restante...pecizati ca exista infiintata asociatie de proprietari la nivelul condominiului
Nu aveti presedinte,comitet executiv,cenzor ,administrator de imobil care sa stapaneasca disp L nr 230/2007 ,HG nr 1588/2007 ?
Legea nr 230/2007 art 49 precizeaza dreptul asociatiei de proprietari de a aplica penalitati pentru orice suma cu titlu de restanta
Art 50 prevede dreptul asociatiei de proprietari de recuperare sume cu titlu de restanta prin actionare in instanta a debitorului
Art 51 prevede dreptul asociatiei de proprietari de instituire privilegiu imobiliar la ocpi
Tot disp L nr 230/2007 prevede
Art. 14
Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.


Art. 18
In cazurile in care, in cladirile de locuinte, unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari sau chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.
Nu trerbuie sa va faceti probleme din acest motiv.
Mergeti la Enel si faceti o informare cu problema dvs. Atat si nimic mai mult - este problema furnizorului, nu a dvs.
Pe linie de asociatie, mergeti repejor si instituit-ii privilegiu imobiliar, apoi il actionati in instanta pentru recuperarea restantelor. Nu trebuie sa intarziati cu actionarea in instanta!
Deci va santajat cu livrarea energiei . Instiintati furnizorul de energie ca o persoana va taiat curentul , vecinul va trebui sa demonstreze ca nu el a fost faptasul asta in conditiile in care ava santajat . Dupa ,va fi intrebat de ce nu a depus plangere scrisa daca a avut cunostinta de fapte . Lui si-a taiat curentul? :D
Depuneti plangere la politie ,politia va chema pe respectivul la audieri iar procurorul va inainta dosarul spre judecare sau il va clasa . Oricum la procesul pt recuperarea datoriilor
se va retine fapta .
In timp ce politia il cerceteaza (dureaza vreo 2 ani) , instituiti privilegiu imobiliar (cat de degraba) si actionati persoana in judecata pt recuperarea datoriilor . Nu vrea sa plateasca ,il executati pt ca aveti ce executa (casa la licitatie) iar daca o instraineaza dupa instituirea privilegiului ,merge la inchisoare .
In orice caz,scapati de vecinul santajist rau platnic .
Ultima modificare: Vineri, 11 Martie 2016
mottofreee, utilizator
Si pana una alta trimiteti-l sa ceara chirie de la Enel pentru contoare fiindca instalatia consumatorului incepe de la tablou.
Scurt si la obiect .
De asemenea notificati-l sa-i stearga tot Enelul datoriile ... o sesizare la politie pt santaj si in instanta pe legea 230/2007 (asociatia) si daca continua cu santajul tot in instanta pe legea 286/2009 (personal) .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restanta intretinere Pistruiatu Pistruiatu Buna ziua, Ieri am primit o somatie de la asociatia de proprietari ca nu mi-am achitat suma de 1.129,48 Ron reprezetand lunile februarie-mai si mi-au spus ca ... (vezi toată discuția)
Formulare pretentii asociatii de proprietari crina_cta crina_cta Ma confrunt cu urmatoarea situatie: in cadrul asociatiei de proprietari unul dintre proprietari a ramas restantier la plata cotelor de intetinere. apartamentul ... (vezi toată discuția)
Se respecta privilegiu imobiliar ca prioritate in fata unei datorii ipotecare in cazul unei vanzari la licitatie? legal23 legal23 Suntem o conducere noua in cadrul asociatiei de proprietari. Am aflat accidental ca un apartament care are mari datorii la intretinere a fost adjudecat la ... (vezi toată discuția)