avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuz plata concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuz plata concediu medical

Buna ziua,

M-am angajat la o firma pe data de 2 noiembrie. In decembrie am avut 3 zile de concediu medical, in ianaurie 3 zile si in februarie 2 satamani. Mi se spune ca nu imi poate plati concediul medical din februarie pentur ca nu am 6 luni pline de realizat venituri. Adica imi lipseste luna august si o bucata din septmebrie.

Mailul primit de la contabila:

Nu iti ies 6 luni pentru baza calcul medical si nu-mi accepta medicalul la plata. Daca ai trimite-mi veniturile, daca nu nu-ti pot plati medicalul si se recalculeaza si cel din ianuarie.
Ai mai jos extras :
Cum se calculează indemnizaţia de concediu medical
Baza de calcul a indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele şase luni din cele 12 luni (din care se constituie stagiul), până la limita a 12 salarii minime bute pe ţară lunar, conform articolului 10 alineatul 1 din OUG nr. 158/2005.

În situaţia în care nu s-au realizat venituri în ultimele şase luni anterioare producerii riscului si nici nu se pot lua în calcul veniturile aferente perioadelor asimilate, conform legii, nu se poate constitui bază de calcul pentru indemnizaţia de concediu medical. În acest caz, salariatul va fi pontat cu concediul medical, însă nu va primi indemnizaţie.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 15:52, 11 Martie 2016
Mi-a spus ca va plati chiar daca daca nu sunt 6 luni dar va tine cont si de perioada de somaj anterioara angajarii pentru a face calculul. Este corect? Aceasta situatie ma dezavantajeaza insa pentru ca veniturile obtinute la somaj sunt mult mai mici decat cele salariale ceea ce ceea ce duce la o scadere a a platii concediului medical.
1. Daca in cele 6 luni anterioare lunii in care ati intrat in concediu medical sunt si luni in care ati beneficiat de indemnizatie de somaj atunci indemnizatia de somaj se ia in calcul pentru indemnizatia pentru concediu medical.

2. Pentru aceasta trebuie sa aduceti adeverinta de la Agentia de Somaj cu indemnizatia avuta.
Se vor aduna veniturile si se vor imparti pe lunile cotizate, nu? Sau se se vor imparti obligatoriu la 6?
1. Se aduna veniturile brute (din statele de plata) din cele 6 luni anterioare lunii in care se intra in concediu medical (e vorba de veniturile brute pentru care s-a platit cota de contributii de 0,85% pentru concedii si indemnizatii).

2. -Suma se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc).
- Mzbc se inmulteste cu procentul de indemniazatie (75% - 100%) si se obtine indemnizatia zilnica pentru concediul medical (Izcm).
- Izcm se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din certificatul medical (sau din luna respectiva) si se obtine indemnizatia (lunara) pentru concediul medical.

Daca din cele 6 luni doar 2 luni sunt cotizate se aduna veniturile brute din cele 2 luni si apoi se impart la numarul de zile lucratoare din 6 luni sau la numarul de zile lucratoare din 2 luni?

Alte discuții în legătură

Lege prenatal/ maternitate ralucacarciumaru ralucacarciumaru Buna ziua, 1. ma intereseaza care este exact venitul pentru concediul medical prenatal/ de maternitate, de 126 zile, azi 27.07.2016. 2. ma intereseaza care ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal si postnatal se plateste 85% din salariul brut? exista o limita a indemnizatiei? vali_ff vali_ff Stiu ca Concediul prenatal si postnatal se plateste 85% din salariul brut, dar exista o limita pana la care se plateste cat la suta din salariu? La un ... (vezi toată discuția)
Concediu medical suciugeorgeta suciugeorgeta In cadrul firmei am o angajata cu data de 22.03.2013 ......acum a venit cu un medical pe perioada 1.04.2013-15.04.2013.....cum se calculeaza indemnizatia daca ... (vezi toată discuția)