Mă aflu într-o dilemă privind următoarea speță teoretică:
Inculpatul X săvârșește infracțiunea de loviri și alte violențe asupra victimei Y. Ulterior, cele două părți se împacă. Însă, deși s-au împăcat, unitatea sanitara care i-a acordat îngrijiri medicale victimei se îndreapta împotriva inculpatului pentru a-și recupera sumele ocazionate cu îngrijirea victimei.
Din căutarile mele de până acum din jurisprudență, nu am găsit decât spețe pe vechea reglementare penală(cf. Vechiului Cod de Procedură Penală art. 346 , al. 1 - o decizie prin care instanța a decis că inculpatul este răspunzător de prejudiciul cauzat prin fapta sa atât față de victimă, cât și față de colaterali - în speță, spitalul care acordase îngrijiri victimei), însă nu și pe Noul Cod de Procedură Penală.
De asemenea, conform art. 313, al. 1, din Legea 95/2006 a reformei în sanătate, se reține că (1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora, în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti.
Aș dori să știu dacă există vreun text de lege din actualul cod de procedură penală, o lege speciala sau orice alta lege care prevede expres situatia din starea de fapt descrisă, mai exact un text care să prevadă expres fie exonerarea inculpatului de la plata acestor cheltuieli, fie obligarea sa la plata acestora.
Inculpatul a produs un prejudiciu prin faptul ca spitalul a ingrijit victima. Temeiul ar fi practice raspunderea delictuala din dreptul civil.
In cazul impacarii, numai cheltuielile judiciare sunt puse in sarcina ambelor parti, nu si celelalte prejudicii (cum este cel prezentat mai sus).
Art 313 l95/2006
Ioanastt
Art. 313 din L95/2006 - (1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare ... (vezi toată discuția)