avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impozit donatie 2% incasat eronat de notar???
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impozit donatie 2% incasat eronat de notar???

Buna ziua

Va scriu in urmatoarea situatie. Am primit prin donatie de la varul primar al mamei mele un imobil evaluat la 100.000 RON. La perfectarea actelor am platit pe langa taxele notariale si 2000 RON ca si impozit pentru tranzactie, ca si in cazul unei vanzari-cumparari.

La o saptamana dupa aceste plati am gasit textul de lege de mai jos:

"Nu se plăteşte impozit pentru rude şi afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum şi între soţi. În acest sens, art. 77^1 lit. b) alin 2) din Codul Fiscal prevede:
(2) Impozitul [...] nu se datorează în următoarele cazuri:
[...]
b) la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donaţie între rude şi afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum şi între soţi.
Pentru părţile contractului de donaţie care nu sunt rude sau afini până la gradul al III-lea inclusiv, ori soţi, notarul public are obligaţia legală să încaseze pentru Stat şi impozitul pe transferul proprietăţii."

Am platit legal acei 2% sau notarul a gresit când mi-a incasat aceasta suma?

Dupa cum spuneam mai sus, mama mea are un var primar (mamele lor sunt surori), care a dorit sa faca actul de donatie pe numele meu (eu fiind var/nepot de gradul II din cate stiu).

Va rog lamuriti-ma in aceasta chestiune.
Multumesc
Andrei
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:28, 11 Martie 2016
V-a taxat corect, dvs ati fi ruda cu varul mamei de gradul 5. Surorile sunt rude de gradul 2, mama dvs cu varul, rude de gradul 4.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua. În cazul unei donații imobiliare, unde părțile ... TCSB TCSB Bună ziua. În cazul unei donații imobiliare, unde părțile nu sunt rude ( sunt cumnați ), cine va plâti impozitul? Donatorul ( cel care donează ) sau ... (vezi toată discuția)
Taxe si impozite aferente vanzarii unui teren intravilan nicoll_av@yahoo.com nicoll_av@yahoo.com Buna ziua, As dori sa ma ajutati cu cateva informatii. Avem un teren langa Bucuresti, intravilan, achizitionat in ian. 2008, pe care am dori sa-l vindem. ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare imobil ContSters88583 ContSters88583 Vreau sa fac un contract de vanzare-cumparare cu unchiul si bunica mea(apartamentul este acum propreitatea lor). Apartamentul este evaluat la 32 000 euro ,dar ... (vezi toată discuția)