Buna ziua,
Va deranjez cu cateva intrebari in numele unei prietene careia programul nu ii permite sa vi se adreseze personal.
Prietena mea a facut cerere pentru CCC pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului (data nasterii acestuia fiind 15.10.2014). Incepând cu data de 05.03.2016 si-a gasit un loc de munca si a inceput activitatea, dorind sa beneficieze si de stimulent de insertie. O prima intrebare ar fi cine anume trebuie sa solicite suspendarea platii indemnizatiei? As indrazni sa afirm ca persoana indreptatita este cea care face solicitarea, insa angajatorul sustine ca el este cel care trebuie sa faca acest lucru.
In plus fata de acest aspect, am dori sa stim daca raporturile de munca anterioare au un impact asupra situatiei curente si pot influenta in vreun fel dreptul de a solicita stimulentul de insertie. Anterior datei nasterii copilului, in intervalul octombrie 2013 - septembrie 2014, prietena mea a avut CIM pe durata determinata, beneficiind din partea angajatorului de salariu si in paralel de o bursa pentru formare profesionala (avea statutul de studenta la zi, in ultimul an, forma de invatamant fara taxa si s-a angajat la o farmacie. In absenta avizului de libera practica a fost incadrata ca lucrator comercial si i s-a acordat acea bursa in scopul incurajarii finalizarii studiilor). La data de 30.09.2014, respectivul CIM a incetat de drept, insa, la momentul respectiv, persoana se afla in concediu de studii platit de angajator (si agreat prin clauzele contractului de munca), in vederea sustinerii lucrarii de licenta. Nu a solicitat in niciun moment concediu prenatal.
Incepand cu data de 01.10.2014, avand in vedere varsta sarcinii la acel moment, angajatorul i-a prelungit din proprie initiativa contractul de munca cu inca o luna (pana la 31.10.2014) și i-a solicitat sa aduca un concediu medical cu cod 01, lucru care s-a si intamplat (prietena mea nu cunostea aspectele legate la concediul pre si postnatal), si in plus i-a solicitat sa dea o declaratie pe proprie raspundere ca renunta la concediul prenatal. Pe parcursul acestei luni a beneficiat o un venit in suma de 1700 lei, referitor la care am dedus ca s-ar compune din bursa in suma de 600 lei+aproximativ 1100 lei indemnizatia de incapacitate temporara de munca aferenta intregii luni (salariul brut fiind la acea data de 1500 lei).
Incepand cu cea de-a 43 zi de dupa nastere s-a solicitat intrarea in CCC. Nici pana in momentul de fata prietena mea nu a reusit sa intre in posesia deciziilor de incetare a CIM din anul 2014. Singurele documente pe care le-a primit sunt exemplarul original al CIM initial si o copie simpla a adeverintei cu veniturile pe cele 12 luni anterioare nasterii copilului.
Considerati ca aceste aspecte sunt in masura sa aiba un impact negativ asupra posibilitatilor de a beneficia de stimulentul de insertie?
Va multumim anticipat pentru sfaturile acordate.
Cel mai recent răspuns:
Oana_Pascu , utilizator
08:14, 13 Martie 2016