avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 272 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reluare activitate profesionala dupa concediu crestere ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reluare activitate profesionala dupa concediu crestere copil/ stimulent de insertie

Buna ziua,

Va deranjez cu cateva intrebari in numele unei prietene careia programul nu ii permite sa vi se adreseze personal.

Prietena mea a facut cerere pentru CCC pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului (data nasterii acestuia fiind 15.10.2014). Incepând cu data de 05.03.2016 si-a gasit un loc de munca si a inceput activitatea, dorind sa beneficieze si de stimulent de insertie. O prima intrebare ar fi cine anume trebuie sa solicite suspendarea platii indemnizatiei? As indrazni sa afirm ca persoana indreptatita este cea care face solicitarea, insa angajatorul sustine ca el este cel care trebuie sa faca acest lucru.

In plus fata de acest aspect, am dori sa stim daca raporturile de munca anterioare au un impact asupra situatiei curente si pot influenta in vreun fel dreptul de a solicita stimulentul de insertie. Anterior datei nasterii copilului, in intervalul octombrie 2013 - septembrie 2014, prietena mea a avut CIM pe durata determinata, beneficiind din partea angajatorului de salariu si in paralel de o bursa pentru formare profesionala (avea statutul de studenta la zi, in ultimul an, forma de invatamant fara taxa si s-a angajat la o farmacie. In absenta avizului de libera practica a fost incadrata ca lucrator comercial si i s-a acordat acea bursa in scopul incurajarii finalizarii studiilor). La data de 30.09.2014, respectivul CIM a incetat de drept, insa, la momentul respectiv, persoana se afla in concediu de studii platit de angajator (si agreat prin clauzele contractului de munca), in vederea sustinerii lucrarii de licenta. Nu a solicitat in niciun moment concediu prenatal.

Incepand cu data de 01.10.2014, avand in vedere varsta sarcinii la acel moment, angajatorul i-a prelungit din proprie initiativa contractul de munca cu inca o luna (pana la 31.10.2014) și i-a solicitat sa aduca un concediu medical cu cod 01, lucru care s-a si intamplat (prietena mea nu cunostea aspectele legate la concediul pre si postnatal), si in plus i-a solicitat sa dea o declaratie pe proprie raspundere ca renunta la concediul prenatal. Pe parcursul acestei luni a beneficiat o un venit in suma de 1700 lei, referitor la care am dedus ca s-ar compune din bursa in suma de 600 lei+aproximativ 1100 lei indemnizatia de incapacitate temporara de munca aferenta intregii luni (salariul brut fiind la acea data de 1500 lei).

Incepand cu cea de-a 43 zi de dupa nastere s-a solicitat intrarea in CCC. Nici pana in momentul de fata prietena mea nu a reusit sa intre in posesia deciziilor de incetare a CIM din anul 2014. Singurele documente pe care le-a primit sunt exemplarul original al CIM initial si o copie simpla a adeverintei cu veniturile pe cele 12 luni anterioare nasterii copilului.

Considerati ca aceste aspecte sunt in masura sa aiba un impact negativ asupra posibilitatilor de a beneficia de stimulentul de insertie?

Va multumim anticipat pentru sfaturile acordate.

Cel mai recent răspuns: Oana_Pascu , utilizator 08:14, 13 Martie 2016
Persoana care beneficiaza de indemnizatia CCC, va face demersurile necesare la Primarie in vederea suspendarii platii acesteia.

Pentru refuzul angajatorului de a i se elibera documentele cu privire la incetarea c.i.m., persoana in cauza poate sesiza ITM-ul.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 19
(1) Beneficiarul drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta este obligat sa comunice in scris primariei orice modificare intervenita in situatia sa, de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia.

(2) Comunicarea prevazuta la alin. (1) se transmite de catre primarie agentiei teritoriale in termen de 5 zile lucratoare de la data inregistrarii.


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 32.
(1) Suspendarea platii/Incetarea drepturilor/Reluarea platii drepturilor/Modificarea cuantumului drepturilor prevazute la art. 2 alin. (1), art. 7, 31 si art. 32 alin. (1) lit. c) si d) si alin. (2) din ordonanta de urgenta se face prin decizie scrisa a directorului executiv al agentiei teritoriale, care se comunica beneficiarului in termen de 15 zile lucratoare. Modelele deciziilor se aproba prin decizie a directorului general al Agentiei.

(2) In situatia in care persoana indreptatita realizeaza venituri supuse impozitului pe venit, are obligatia de a comunica aceasta in conditiile art. 19 din ordonanta de urgenta. Pentru respectarea prevederilor art. 19 din ordonanta de urgenta, angajatorul are obligatia de a comunica agentiei teritoriale faptul ca persoana indreptatita si-a reluat activitatea in termen de 5 zile de la aceasta data.

(3) In situatia in care persoana indreptatita nu respecta obligatia prevazuta la art. 19 din ordonanta de urgenta si dupa verificarea prevazuta la art. 92 alin. (3), agentia teritoriala stabileste ca au fost realizate venituri peste limita prevazuta la art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanta de urgenta, indemnizatia pentru cresterea copilului se considera a fi acordata necuvenit si se recupereaza in conditiile art. 24 din ordonanta de urgenta.


3. Asadar si angajatorl si salariatul au obligatia de a anunta AJPIS ca salariatul a reluat activitatea.
Va multumesc pentru raspunsuri!

Din nefericire, in aceasta dimineata prietenei mele i s-a spus ca nu corespunde profesional si i s-a cerut sa isi prezinte demisia, lucru pe care l-a facut. Corectez ceea ce am spus anterior referitor la data de incepere a CIM, aceasta este 05.02.2016, iar perioada de proba prevazuta in contract a fost de 30 de zile.

Presupun ca in acest caz a pierdut si posibilitatea de a reveni in CCC pana la implinirea varstei de 2 ani ai copilului, dat fiind faptul ca a demisionat.
Revin deci si cu precizarea ca a incasat venituri de natura salariilor aferente lunii februarie, venituri ce i s-au virat pe data de 10.03.2016.
Poate solicita suspendarea platii stimulentului de insertie si reluarea in plata a indemnizatiei pentru CCC pana ce copilul implineste 2 ani.

Alte discuții în legătură

Revenire in concediu ingrijire copil dupa intoarcerea la munca cris777 cris777 Buna seara, Ma aflu intr-o situatie delicata si nu stiu ce sa fac. In urma cu o luna, inainte de a implini copilul 11 luni, am facut cerere pentru a ma ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil vicky_gavrila vicky_gavrila Buna ziua, Am si eu o intrebare. Copilul meu s-a nascut pe 24 septembrie 2014, iar eu sunt in concediu crestere copil din 10 noiembrie 2014. Pana cand ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil eu1983 eu1983 Buna ziua, Eu am intrat in concediu de crestere copil pana la 2 ani din somaj, dupa 1 an si 3 luni mi-am gasit serviciu, am semnat contract si cand am ... (vezi toată discuția)