avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reluare activitate profesionala dupa concediu crestere ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reluare activitate profesionala dupa concediu crestere copil/ stimulent de insertie

Buna ziua,

Va deranjez cu cateva intrebari in numele unei prietene careia programul nu ii permite sa vi se adreseze personal.

Prietena mea a facut cerere pentru CCC pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului (data nasterii acestuia fiind 15.10.2014). Incepând cu data de 05.03.2016 si-a gasit un loc de munca si a inceput activitatea, dorind sa beneficieze si de stimulent de insertie. O prima intrebare ar fi cine anume trebuie sa solicite suspendarea platii indemnizatiei? As indrazni sa afirm ca persoana indreptatita este cea care face solicitarea, insa angajatorul sustine ca el este cel care trebuie sa faca acest lucru.

In plus fata de acest aspect, am dori sa stim daca raporturile de munca anterioare au un impact asupra situatiei curente si pot influenta in vreun fel dreptul de a solicita stimulentul de insertie. Anterior datei nasterii copilului, in intervalul octombrie 2013 - septembrie 2014, prietena mea a avut CIM pe durata determinata, beneficiind din partea angajatorului de salariu si in paralel de o bursa pentru formare profesionala (avea statutul de studenta la zi, in ultimul an, forma de invatamant fara taxa si s-a angajat la o farmacie. In absenta avizului de libera practica a fost incadrata ca lucrator comercial si i s-a acordat acea bursa in scopul incurajarii finalizarii studiilor). La data de 30.09.2014, respectivul CIM a incetat de drept, insa, la momentul respectiv, persoana se afla in concediu de studii platit de angajator (si agreat prin clauzele contractului de munca), in vederea sustinerii lucrarii de licenta. Nu a solicitat in niciun moment concediu prenatal.

Incepand cu data de 01.10.2014, avand in vedere varsta sarcinii la acel moment, angajatorul i-a prelungit din proprie initiativa contractul de munca cu inca o luna (pana la 31.10.2014) și i-a solicitat sa aduca un concediu medical cu cod 01, lucru care s-a si intamplat (prietena mea nu cunostea aspectele legate la concediul pre si postnatal), si in plus i-a solicitat sa dea o declaratie pe proprie raspundere ca renunta la concediul prenatal. Pe parcursul acestei luni a beneficiat o un venit in suma de 1700 lei, referitor la care am dedus ca s-ar compune din bursa in suma de 600 lei+aproximativ 1100 lei indemnizatia de incapacitate temporara de munca aferenta intregii luni (salariul brut fiind la acea data de 1500 lei).

Incepand cu cea de-a 43 zi de dupa nastere s-a solicitat intrarea in CCC. Nici pana in momentul de fata prietena mea nu a reusit sa intre in posesia deciziilor de incetare a CIM din anul 2014. Singurele documente pe care le-a primit sunt exemplarul original al CIM initial si o copie simpla a adeverintei cu veniturile pe cele 12 luni anterioare nasterii copilului.

Considerati ca aceste aspecte sunt in masura sa aiba un impact negativ asupra posibilitatilor de a beneficia de stimulentul de insertie?

Va multumim anticipat pentru sfaturile acordate.

Cel mai recent răspuns: Oana_Pascu , utilizator 08:14, 13 Martie 2016
tudorvaleriu a scris:

Poate solicita suspendarea platii stimulentului de insertie si reluarea in plata a indemnizatiei pentru CCC pana ce copilul implineste 2 ani.

Nu a beneficiat de stimulent pentru luna lucrata intrucat nu a apucat sa depuna si intocmeasca dosarul solicitat si nici nu a notificat AJPIS cu privire la realizarea de venituri supuse impozitului pe venit. Altfel spus, in paralel cu detinerea calitatii de salariat, in intervalul 05.02.2016-10.03.2016 persoana s-a aflat in continuare in evidenta AJPIS avand calitatea de beneficiar ai indemnizatiei de crestre a copilului.

Deci, avand in vedere faptul ca si-a prezentat demisia la locul de munca, precum si faptul ca CIM precedent a incetat de drept ulterior nasterii copilului, mai are dreptul de a ramane in CCC pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, coroborand aceste aspecte si cu faptul ca in intervalul mentionat nu s-a suspendat plata indemnizatiei?

Stuntem constienti de faptul ca nu s-a procedat comform prevederilor legale in situatia prezentata si din aceste considerente dorim sa stim daca este posibil sa nu piarda indemnizatia.
1. Deoarece nu mai are venituri salariale poate solicita reluarea in plata a indemnizatiei pentru CCC.

2. I se va imputa plata indemnizatiei pe perioada cat a avut venituri din salarii.
Va multumesc inca o data pentru raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire in concediu ingrijire copil dupa intoarcerea la munca cris777 cris777 Buna seara, Ma aflu intr-o situatie delicata si nu stiu ce sa fac. In urma cu o luna, inainte de a implini copilul 11 luni, am facut cerere pentru a ma ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil vicky_gavrila vicky_gavrila Buna ziua, Am si eu o intrebare. Copilul meu s-a nascut pe 24 septembrie 2014, iar eu sunt in concediu crestere copil din 10 noiembrie 2014. Pana cand ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil eu1983 eu1983 Buna ziua, Eu am intrat in concediu de crestere copil pana la 2 ani din somaj, dupa 1 an si 3 luni mi-am gasit serviciu, am semnat contract si cand am ... (vezi toată discuția)