avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asigurare RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asigurare RCA

As dori sa stiu in cazul in care asiguratul isi schimba CI si adresa nu mai este aceeasi ,afecteaza cumva polita RCA deja incheiata (cu adresa veche ) Va multumesc anticipat pentru raspuns !
Cel mai recent răspuns: Consilier juridic Dana Maxim , Mediator 22:13, 10 August 2009
Rezolvati problema anuntand asiguratorul RCA de modificarea intervenita (aveti obligatia) si problema este rezolvata printr-un supliment de modificare a bazei de date (gratuit).
elenaerdei a scris:

Daca datele din certificatul de inmatriculare nu au suferit modificari,noua adresa nu afecteaza valabilitatea politei incheiate.

Odata cu schimbarea domiciliului proprietarului exista obligatia legala de schimbare a adresei din certificatul de inmatriculare, deci este necesar si un act aditional la polita de asigurare. Asta nu inseamna ca intr-un eventual litigiu cu asiguratorul (respingere despagubire pentru nerespectare cadru legal) judecatorul ar putea da dreptate asiguratorului (pentru ca schimbarea adresei proprietarului nu influenteaza in vreun fel daunele pricinuite tertilor cu autoturismul respectiv).
In asigurare trebuie sa existe date de identificare certa atat ale autoturismului cat si ale proprietarului. Ideea ar fi (pe scurt) ca Proprietarul este tinut raspunzator pentru daunele produse de Autoturimul sau, chiar daca l-a incredintat spre conducere altei persoane; modificarea adresei nu schimba decisiv datele de identificare, dar ingreuneaza o eventuala urmarire de catre autoritati atat a autoturismului cat si a proprietarului.
Vorbeam despre datele masinii,cuprinse in certificatul de inmatriculare.
Daca este sa vorbim despre obligatii,si permisul de conducere intra in acest regim,cata vreme adresa se modifica.
Am spus ca polita astfel incheiata,nu devine inoperanta cata vreme persoana asigurata este aceeasi.Nu stiu alti asiguratori cum sunt,dar unde am intrebat eu(cel mai bun!) nu se pune problema de un litigiu.Repet,in conditiile date.

Nu gasesc ca situatia este ingreunata in niciun fel.Daca asiguratul conduce masina,se va legitima,mai ales daca evenimentul este de natura sa implice si politia.
Daca masina este condusa de catre alta persoana,aceasta are tot interesul de a discuta cu proprietarul.Daca nu avea acceptul de a conduce,iarasi nu este o situatie fara iesire...exista baza de date,si CNP-ul este acelasi.
Nu spun prin aceasta ca sunt normale asemenea situatii,spun doar ca exista situatii in care perioada de valabilitate a politei nu justifica un consum inutil pe aceasta tema.
Ultima modificare: Luni, 10 August 2009
ContSters76710, utilizator
elenaerdei a scris:

Daca datele din certificatul de inmatriculare nu au suferit modificari,noua adresa nu afecteaza valabilitatea politei incheiate.

In mod normal , daca v ati schimbat adresa, trebuie sa va schimbati si certificatul de inmatriculare, iar asigurarea ramane valabila cu precizarea ca trebuie intocmit un act aditional specificand noua adresa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rovigneta jenicaprod jenicaprod Am schimbat localitatea de domiciliu si implicit am inscris si autoturismul la noua adresa. In aceste conditii, rovigneta mai este valabila? Proprietarul si ... (vezi toată discuția)
Rca cristianx004 cristianx004 de curand am cumparat o masina sh ....daca o inmatriculez pe numele meu trebuie sa ii fac alt rca?acesta este valabil pana la sfarsitul anului....rca nu se ... (vezi toată discuția)
Vanzare auto sh - proprietar fara permis, legalitate Alexey94 Alexey94 Buna ziua! Va voi prezenta pe scurt problema mea. In vara anului trecut (2012) am achizitionat un autoturism second hand din Romania. Am trecut masina pe ... (vezi toată discuția)