avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Recuperare pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Recuperare pensie alimentara

Buna ziua! Am 24 de ani, sunt studenta la UAIC Iasi, si am cateva nelamuriri in ceea ce priveste recuperarea pensiei alimentare (daca exista aceasta posibilitate). Pentru inceput, trebuie sa precizez ca parintii mei nu au fost casatoriti, insa, la nastere, deoarece tatal biologic nu a vrut sa ma recunoasca, s-a ajuns la efectuarea testului de paternitate si implicit la proces, conform caruia am castigat dreptul de a primi pensie alimentara. Singura legatura dintre mine si aceasta persoana este faptul ca avem acelasi sange si ca ii port numele, eu neavand ocazia sa il cunosc pana in prezent.
Am primit pensie doar pana la varsta de 3 ani (nu cunosc foarte bine motivele incetarii), iar mama mea nu a intervenit in niciun mod, considerand ca ca s-ar injosi cerandu-i bani tatalui meu, atat timp cat acesta nici nu-si dorea sa ma vada (nu mi-a interzis niciodata sa iau legatura cu el). Asadar, au trecut multi ani de atunci, timp in care m-a afectat intr-o oarecare masura lipsa unei figuri paterne, strict din dorinta acestuia (studiez psihologie si inteleg cat de cat modul in care mi-au fost influentate procesele psihice)
Fara a ma abate de la subiect, intrebarea mea este daca mai pot face ceva in acest sens, si anume daca pot solicita recuperarea pensiei alimentare dupa atat de mult timp, daca "da", cum ar trebui sa procedez? As putea cere si daune morale?(am mai auzit de astfel de cazuri in afara tarii, la noi nu stiu daca este posibil) si daca tatal meu a lucrat in cadrul Ministerului Afacerilor Interne, as intampina dificultati la chemarea sa in instanta? (am gasit pe internet doua declaratii de avere - si asta este cam tot ce stiu despre dumnealui)
Sper sa imi puteti acorda putin timp pentru a-mi raspunde la aceste intrebari. M-ar bucura enorm sa aflu parerile dumneavoastra, in masura in care situatia mea materiala este destul de precara: nu lucrez inca, iar ajutorul din partea mamei abia imi acopera cheltuielile studentesti. Va multumesc anticipat si va doresc numai bine!
Cel mai recent răspuns: IoanaAM , utilizator 20:31, 12 Martie 2016
Fiind studenta, puteti deschide singura actiunea privind acordarea pensiei alimentare, dupa varsta de 18 ani.[editat]
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Martie 2016
gi-jane2, moderator
Nu mai puteți recupera nimic, deoarece dreptul dumneavoastră a încetat când ați împlinit 18 ani, iar datoriile mai vechi de 3 ani s-au PRESCRIS* ( subscris= iscalit,semnat subsemnat).
Dacă aveți 24 de ani, tot ce puteți face, este să-l chemați în judecată să-l obligați prin instanță vă dea pensie până împliniți 26 ani. După 26 de ani ieșiți din acest drept.

Veți intra în drepturi de a primi ajutor bănesc, începând cu data depunerii cererii la registratura judecătoriei.

Nu vă permite legea să solicitați pensie retroactiv.

Daune morale nu aveți de ce și pentru ce să îi cereți.
gi-jane2, moderator
Am inteles. Va multumesc mult! Imi mai ramane o singura intrebare: ce acte sunt necesare in acest demers?
IoanaAM, utilizator
IoanaAM a scris:

Am inteles. Va multumesc mult! Imi mai ramane o singura intrebare: ce acte sunt necesare in acest demers?

E foarte simplu:
1. Adeverință că sunteți în continuarea studiilor de la secretariatul facultății semnată și de decan.
2. Copie xerox după certificatul de naștere și buletin.
3. Cererea de chemare în judecată.

În cerere trebuie să treceți adresa tatălui pentru a fi citat acolo unde locuiește.
Acționați cât mai urgent și pe luna aprilie veți avea acest drept.
Chiar dacă procesul durează, veți primi retroactiv de când ați depus actele, de exemplu dacă le depuneți luni 14-martie-2016.

Veți primi 25% lunar din venitul tatălui.
ContSters379576, utilizator
Iertati-mi indrazneala, dar mi-ati putea spune si cam cat m-ar costa, cu aproximatie, aceasta chemare in instanta? (onorariu avocat, cheltuieli judecatoresti, etc.). Nu cunosc foarte bine legislatia, de aceea am si intrebat pe acest forum.
[editat- se adreseaza unui mesaj sters] Va multumesc din suflet pentru promptitudine!
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Stabilite pensie de intretinere- la pronuntare, creditorul va avea 26 de ani dumutaadrianred dumutaadrianred In cazul unui proces pentru pensie alimentara,iar beneficiarul a implinit varsta de 26 de ani,el fiind student, si a depus cererea inainte cu 6 luni de a ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara de la tatal biologic zack1 zack1 Saluatare am 22 de ani si am fost crescut doar de mama , tatal biologic nu este trecut in buletin , am inteles ca se poate confirma prin un test ADN tatal ... (vezi toată discuția)
Proces pentru stabilirea paternitatii loredanaop loredanaop Buna ziua, Doresc sa aflu mai multe informatii despre ce este nevoie si cum decurge un proces pentru stabilirea paternitatii. Incep prin a spune ca am un ... (vezi toată discuția)