avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 343 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Gardul al cui este?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Gardul al cui este?

In urma cu cativa ani, am cumparat o locuinta la tara. Locuinta avea casa, anexe, pomi fructiferi, gard, gradina.
Langa locuinta mea, se afla o alta locuinta a vecinului meu. Acesta sta in capatul drumului, eu fiind penultima.
Recent, gardul din lemn sta sa cada, asa ca m-am gandit sa imi fac alt gard. Acest gard este situat in fata, la drum, fiind situat intre drum si gradina mea. La un moment dat, vecinul meu, imi spune ca gardul a fost construit de el, din materialul sau, iar stalpii din lemn si uluca de la gard, sa i le dau inapoi fiindca sunt ale lui.
Mirata de cele ce mi-a spus, am crezut ca glumeste, dar pana la urma mi-a zis ca vorbeste serios.
Vechiul proprietar de la care am cumparat casa cu gard cu tot, in prezent este decedat, nu am avut posibilitatea sa il intreb de cine a fost construit gardul.
I-am zis vecinului ca daca este gardul lui, si doreste sa isi ia ulucile, stalpii de lemn, atunci sa faca el alt gard, insa acesta spune ca nu face el gardul pentru ca gardul nu se afla intre gradina mea si gradina lui, ci intre gradina mea si drum.

Problema:
- Al cui este gardul? Eu cred ca din moment ce am cumparat locuinta cu gardul ce sta intre gradina mea si drum, acest gard imi apartine mie.
- Legal al cui este gardul?
-gardul despartitor e considerat un bun comun si in consecinta proprietarii invecinati sunt obligati sa contribuie impreuna, consider fara temei juridic cererea vecinului dvs, daca asa s a intamplat atunci tr sa mearga la succesorii/ mostenitorii fostului sau vecin (cel de la care ati cumparat) si sa solicite despagubiri daca nu sunt prescrise (dr de creanta prescriptibil in 3 ani)
-cum dvs va invecinati cu drumul public (proprietar primaria ) si nu direct cu dumnealui nu aveti nici in viitor de ce sa discutati pe chestiunea gardului cu vecinul ,,de peste drum,,

Art. 561.
Dreptul de îngrădire
Orice proprietar poate să îşi îngrădească proprietatea, suportând, în condiţiile legii, cheltuielile ocazionate.

-cod comentat sub coordonarea domnului prof Baias Comentariu

1. Noţiune.

Dreptul de îngrădire este distinct de grăniţuire şi constă în aptitudinea proprietarului unui teren de a-şi împrejmui proprietatea cu un gard, zid, şanţ sau o altă asemenea despărţitură. Şi dreptul de îngrădire este o manifestare a dreptului de proprietate asupra terenului, prevederile art. 561 NCC fiind situate tot în secţiunea care reglementează întinderea dreptului de proprietate. Sub acest aspect, noua reglementare este superioară celei conţinute de art. 585 C.civ., care trata dreptul de îngrădire ca pe o servitute naturală.

2. Cheltuielile îngrădirii.

Partea finală a art. 561 NCC are înţelesul că proprietarul va suporta, în condiţiile legii, cheltuielile îngrădirii. Trebuie astfel să distingem între cele două situaţii posibile: aceea în care proprietarul terenului vrea să devină şi proprietarul exclusiv al îngrădirii, când va suporta integral cheltuielile şi aceea în care doreşte să-l oblige şi pe proprietarul vecin să contribuie la aceste cheltuieli, în condiţiile art. 662 NCC (a se vedea comentariul consacrat acestui articol), situaţie în care va dobândi coproprietatea respectivei îngrădiri.

-sper ca v -am raspuns la intrebare.....

Editat de moderator simontte12- motiv pct.1.3 din Regulament

Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2016
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Asa zic si eu. Daca gardul respectiv s-ar afla intre gradina mea si gradina lui ca despartitura de hotar, ar trebui sa contribuim impreuna, dar aici ,,gardul'' se afla ca despartitura intre gradina mea si drum, pe care il foloseste doar vecinul fiind situat in capatul drumului.
Insa el nu intelege acest lucru, zice ca a fost construit de el si cu materialul lui, iar daca l-a construit, si-l doreste inapoi (pentru foc). In sprijinul sau, au venit si alti doi vecini, care dupa parerea lor, ,,materialul'' investit de vecin, trebuie sa si-l ia inapoi !

De ce sa ii dau materialul provenit de la gard acestui vecin? Oare eu am cumparat respectiva gospodarie fara gard? El nu intelege ca gardul se afla ca piatra de ,,hotar'' intre gradina mea si drum, nu intre gradina mea si gradina lui ?

Eu as merge in instanta, deoarece nu vreau sa ma creada fraiera atat vecinul si ceilalti doi vecini care au sarit in sprijinul vecinului meu.
Daca merg in instanta, pe ce art. ma pot baza din codul civil ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Martie 2016
Narcisa_, utilizator
Revin din nou la aceasta problema fara a mai deschide un nou subiect.

Problema cu care ma confrunt acum, dupa ce i-am spus vecinului alaturat (stanga) ca gardul de la drum este al meu, chiar daca acest vecin spune ca a fost construit de el cu materialele lui, acesta mi-a zis ca pentru a ma convinge ca nu e gardul meu, acesta mi-a zis ca curand va strica tot gardul construit de catre acesta, materialul gardului (lemn) si-l va lua inapoi, iar pe mine ma va lasa sa imi fac alt gard.

In situatia aceasta, daca vecinul va face exact ce a spus, anume ca isi va lua materialul din gard, ceea ce va face va fi incadrat la distrugere sau furt?
Va trebui sa introduc o plangere penala, sau va trebui sa actionez darea in judecata in civil?

Situatia e cam neplacuta, de aceea ma interesez mai din timp, deoarece nu stiu cum se combina actiunea in civil cu actiunea in penal, caci dupa parerea mea, daca as face plangere penala pentru distrugere si furt gard, vecinul va spune la organele penale si la judecator, cum ca gardul a fost construit de el pe banii lui, iar in acest fel, daca procurorii vor dispune solutia de NUP, automat si judecatorul mi-ar respinge plangerea impotriva ordonantei de NUP, caci in opinia mea, judecatorul in materie penala nu are treaba cu codul civil, astfel ma trezesc ca va trebui sa introduc o alta actiune in civil.

Ce e de facut in aceasta situatie?
Plangere penala pt distrugere si furt. Nu anticipati o solutie , asteptati sa vedeti concret, rezultatul cercetarii.

Ultima modificare: Marți, 29 Martie 2016
gi-jane2, moderator
Parerea mea e sa nu asteptati decat daca doriti sa ramaneti fara gard si sa renuntati la el.
daca doriti si e atat de important lemnul acela de gard, atunci montati o camera si notificati vecinul.
De asemenea, nu ati fost parte clara daca drumul e unul public, asa cum presupunea cineva mai sus, sau e privat.
De asemenea, nici ce va spun ceilalti vecini nu ne-ati spus.

Imi e putin neclar de ce un vecin al meu mi-ar pune usa la apartament mie sau v-ar face dv. gardul, de aceea intreb, sa vad daca imi pot clarifica anumite aspecte cu importanta legala.

Alte discuții în legătură

Gardul Augustin1 Augustin1 Daca vecinul vrea sa faca gardul, cu materiale scumpe si eu nu sunt de acord, si insista ca ma baga sa platesc un gard pe care il vrea el, cum sa procedez? Va ... (vezi toată discuția)
Executie gard lim de proprietate radubogdan radubogdan As dori sa stiu ce prevederi exista in codul civil privind executia unui gard pe limita de proprietate intre proprietati ,daca este intr-adevar necesar un ... (vezi toată discuția)
Gard casa diannefr diannefr La o casa cu vecini pe ambele parti, gardul a fost construit aproape integral pe cheltuiala mea. Vecinul din stânga amenința ca ma va da in judecata daca nu ... (vezi toată discuția)