avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Gardul al cui este?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Gardul al cui este?

In urma cu cativa ani, am cumparat o locuinta la tara. Locuinta avea casa, anexe, pomi fructiferi, gard, gradina.
Langa locuinta mea, se afla o alta locuinta a vecinului meu. Acesta sta in capatul drumului, eu fiind penultima.
Recent, gardul din lemn sta sa cada, asa ca m-am gandit sa imi fac alt gard. Acest gard este situat in fata, la drum, fiind situat intre drum si gradina mea. La un moment dat, vecinul meu, imi spune ca gardul a fost construit de el, din materialul sau, iar stalpii din lemn si uluca de la gard, sa i le dau inapoi fiindca sunt ale lui.
Mirata de cele ce mi-a spus, am crezut ca glumeste, dar pana la urma mi-a zis ca vorbeste serios.
Vechiul proprietar de la care am cumparat casa cu gard cu tot, in prezent este decedat, nu am avut posibilitatea sa il intreb de cine a fost construit gardul.
I-am zis vecinului ca daca este gardul lui, si doreste sa isi ia ulucile, stalpii de lemn, atunci sa faca el alt gard, insa acesta spune ca nu face el gardul pentru ca gardul nu se afla intre gradina mea si gradina lui, ci intre gradina mea si drum.

Problema:
- Al cui este gardul? Eu cred ca din moment ce am cumparat locuinta cu gardul ce sta intre gradina mea si drum, acest gard imi apartine mie.
- Legal al cui este gardul?
La administratia locala.
Satenii spun ca drumul l-au construit parintii, bunicii lor, statul sau primaria nu a contribuit cu nimic. In sensul acesta, drumul se considera public sau privat?

Intreb acest lucru, pentru ca pe langa problema cu gardul, poate ma trezesc si cu problema aceasta, anume ca drumul pe care-l utilizez nu imi apartine mie ci a celor care au construit drumul.
In fine, ce treaba as avea eu cu cine a construit drumul, sau al cui este drumul? Consider ca atata timp cat eu inainte de a cumpara respectiva gospodarie, am vazut ca exista acel drum, exista gardul care imi imprejmuia gospodaria, am cumparat acea locuinta + anexe, iar acum sa ma trezesc cu probleme de genul: Gardul e al vecinului ca el l-a construit, drumul e al satenilor care isi au locuintele pe langa acel drum deoarece parintii lor l-au construit, etc
E corect asa ceva?
Nu, gardul e al dvs, fiind la limita proprietatii dvs, proprietatea dvs o imprejmuieste. Daca e drum public s va faceati gard, se chema ca era proprietatea primariei/ statului ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gardul Augustin1 Augustin1 Daca vecinul vrea sa faca gardul, cu materiale scumpe si eu nu sunt de acord, si insista ca ma baga sa platesc un gard pe care il vrea el, cum sa procedez? Va ... (vezi toată discuția)
Executie gard lim de proprietate radubogdan radubogdan As dori sa stiu ce prevederi exista in codul civil privind executia unui gard pe limita de proprietate intre proprietati ,daca este intr-adevar necesar un ... (vezi toată discuția)
Gard casa diannefr diannefr La o casa cu vecini pe ambele parti, gardul a fost construit aproape integral pe cheltuiala mea. Vecinul din stânga amenința ca ma va da in judecata daca nu ... (vezi toată discuția)