avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 275 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... CASS persoane fara venituri
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

CASS persoane fara venituri

Noul cod fiscal a intrat in vigoare la 1 ian 2016, si sunt supuse platii CASS si persoanele fara venituri, care nu se incadreaza in categoriile exceptate. Pe 4 feb 2016 ministerul de finante a transmis un comunicat conform careia se lucreaza sa se elimine aceasta obligatie. Desi au aparut noi amendamente la codul fiscal, nici o schimbare pana acum legata de acest aspect. Din ce am studiat, poti astepta dc deja nu obtii venituri de mai mult de 6 luni, ca tot 5,5% din (salariu minim * 7 luni) vei plati prima data cand vei declara ca n-ai venit, asta dc nu esti somat de ANAF... Acum intrebarea e: se va face schimbarea sau nu?
Cel mai recent răspuns: MBog90 , utilizator 16:17, 20 Martie 2016
Propunerea este inca in vigoare, dar inca nematerializata.

Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății prevede că, în anumite condiții, o persoană poate beneficia de asigurare medicală fără plata contribuției CASS. (coasigurati)

Art. 224 alin. (1) lit. b) teza a doua din Legea 95/2006 dispune ca beneficiaza de asigurare, fara plata contributiei sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate.
Corect, multumesc de raspuns... Eu ma refeream la cei care nu sunt coasigurati sau luati in intretinere si care nu au venituri de ani de zile.. Pentru ei, indiferent ca vor completa declaratia 604 acum sau peste 3 luni, e fix acelasi lucru, in caz ca nu sunt somati de ANAF... De aceea cred ca nu ii va impacta sa astepte... Gresesc cu ceva cand afirm asta?
Nu gresiti cu nimic intr-o astfel de sustinere.
Multumesc tare mult pt raspunsuri.
Ah, Ma scuzati, inca o intrebare a mai aparut acum in capul meu... dc sa spunem ca persoana nu are venituri de 2 ani, , nici nu depune formularul 604 in primele 3 luni ale anului si in luna aprilie 2016 va fi luata in intretinere de sot/sotie ca si coasigurat.. Conform noului cod fiscal, va avea de platit pe ian, feb, martie retroactiv sau va plati firma in aprilie la inceput tot suma de 5.5% din (salariu minim pe economie * 7)?
Ultima modificare: Duminică, 13 Martie 2016
rcorinat, utilizator

Alte discuții în legătură

Plata cass persoana 26 ani MBog90 MBog90 Buna ziua, Va scriu deoarece doresc cateva lamuriri in ceea ce priveste plata CASS de catre persoanele fara venituri. Vreau sa va prezint mai intai situatia ... (vezi toată discuția)
Cum procedez cu declaratia 604 dupa angajare ? MBog90 MBog90 Buna ziua, Doresc sa va aduc in atentia dvs. o problema, la care va rog sa imi oferiti un sfat/cateva sfaturi pentru a sti cum sa procedez va rog ! Eu sunt ... (vezi toată discuția)
Coasigurat bianca40 bianca40 Buna ziua, Sotia unui angajat al societatii la care lucrez, ma intreaba ce acte e necesar sa imi aduca, a.i. sa pot sa-i eliberez o adeverinta de coasigurat ! ... (vezi toată discuția)