avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere colectiva sau individuala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere colectiva sau individuala?

Buna seara,
Daca din cadrul unui compartiment s-au disponibilizat 7 persoane
dar la nivel de societate s-au disponibilizat 32 de persoane din 2600 (aprox.)
concedierea celor 7 este colectiva sau individuala?Avem dreptul numai la 2 salarii compensatorii
sau la mai multe in functie de vechime?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 15:39, 25 August 2009
In acest caz ...se poate vorbi de o concediere individuala si nu una colectiva. Pentru ca concedierea se face la nivel de angajator....el va concediaza si nu compartimentul din care faceti parte.
Cat despre salariile compensatorii....este bine sa vedeti care sunt prevederile CCM la nivel de unitate. In el gasiti raspunsul.
Codul muncii:
"Art. 68. - (1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într -o perioadă de 30 de
zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui
număr de:
.............................................................................................................................................
c) cel puţin 30 de salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi cel puţin
300 de salariaţi.
Platile compensatorii sunt cele negociate in CCM pe unitate, contract pe care va trebui(a) cunoscut de salariati.
daca au fost concediate 32 de persoane intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, atunci toti cei 32 intra sub prevederile concedierii colective, conform articolului citata mai sus de pneagu.
Buna Grace,

Uite, am vazut ca dai raspunsuri pe intelesul tuturor si vreau sa te intreb cate ceva.Lucrez in sistemul bancar si din cate sti, ca peste tot, au inceput restructurarile.Nu este placut pentru nimeni asa ceva.Care este procedura...
Te suna si te cheama la departamentul hr ca sa-ti propuna acceptarea demisiei cu plata a trei salarii compensatorii.Daca accepti totul este ok dar daca nu, ori iti restructureaza postul, ori te redistribuie prin alte localiati astfel incat sa-ti dai demisia de bunavoie si nesilit de nimeni.partea si mai proasta este ca nu avem sindicat.
Putem face ceva in privinta celor enumerate de catre mine mai sus?
pot, in cel mai rau caz sa-mi iau un concediu medical de 3 luni pana imi gasesc altceva, daca gasesc?
sau care e varianta cea mai buna?

Astept raspunsul tau

multumesc,
In criza, foarte multi angajatori se straduie sa reduca costurile si cat mai repede, de aceea adopta aceasta politica de presiune asupra angajatilor pentru a pleca prin demisie, astfel se reduc cheltuielile cu salarii compensatotii si preaviz si nci nu isi strica imaginea riscand anunturi masss-"media de genul "banca XYZ recurge la conmcedieri colective", iti dai seam ca asta inseamna o scadere a increderii in banca respectiva.

Asta este realitatea si nu avem ce ii face.

Binenteles stii ca daca iti dai demisia nu ai dreptul la somaj, iar sa te gandesti ca vei gasi un nou job asa de repede este foarte riscant, oferta de locuri de munca a scazut drastic.

Trimiterea la un alt loc de munca, in alta localitate presupune un acord expres al tau, pentru ca locul de munca se modifica prin act aditional la contractul de munca, prin semnatura de acord a ambleor parti.
Deci o astfel de mutare ar fi un abuz si poate fi contestata, insa nu si in situatia in care ai cumva in contractul de munca o clauza de mobilitate (vezi ce scrie in contractul tau de munca la 'locul muncii'.

Solutia cea mai buna este sa ti se restructureze postul si sa fii concediat individual, cu preaviz de 20 zile lucratoare si 1 salariu compensatoriu daca nu aveti p[revazute mai multe in Contractul colectiv la nivelul bancii.

Asta daca ai stagiu de cotizare la somaj de 12 luni lucrate in ultimele 24 si astfel poti beneficia de indemnizatie.
Daca nu, este mai avantajos binenteles sa accepti cele 3 salarii compensatorii oferite contra demisiei.

In timpul concediului medical societatea nu iti poate inceta contractul de munca (cu exceptia contractelor de munca pe perioada determinata ajunse la data de expirare)
Ultima modificare: Joi, 6 August 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva sau nu RAMONICI RAMONICI Va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri. Societatea la care lucrez este nevoita sa faca concedieri. Daca se vor concedia 9 angajati cu art 65 alin 1 si 5 ... (vezi toată discuția)
Situatie neclara,va rog ajutor udin udin buna ziua, va rog sa ma lamuriti in situatia de mai jos: am primit decizie de concediere ,inregistrata, prin posta,la data de 22 iunie, cu preaviz de ... (vezi toată discuția)
Preavizul suspendat in timpul concedierii colective, va fi urmat de concediere colectiva sau individuala? laraband laraband Buna ziua, In urma aplicarii masurii de concediere colectiva, au fost emise Notificari de preaviz pentru cateva zeci de angajati, iar dupa finalizarea ... (vezi toată discuția)