In urma cu vreo 3-4 ani,din cauza ca presedintele de asociatie de locatari,refuza de multi ani sa faca sedinta de Adunare generala(macar o data pe an),dupa multe sesizari verbale in ceea ce priveste administrarea banilor din asociatie,am hotarat sa fac si o sesizare scrisa.Spre surprinderea mea,am primit intr-un plic mare,recomandat,doar copii dupa Legea 230.Fiind plicul recomandat,mi s-a impus sa platesc cei 8 lei,cat costa "greutatea"plicului,aceasta suma fiind trecuta in valoarea totala de intretinere.Am refuzat sa platesc cei 8 lei,ei fiind trecuti mereu,ca restanta.
Aceasta suma fiind o DATORIE NEFISCALA,creanta aparuta in cadrul raporturilor juridice dintre pers. fizice si cele juridice,termenul de prescriptie ar fi de 3 ani.
Ce si cum ar trebui sa fac,pt a se scadea aceasta suma,de la "datorii"?#-o
Daca a respecta o lege,inseamna "incapatinare",este doar parerea d-stra.
In cazul in care, administratorul nu-si indeplineste sarcinile si este atentionat de cei care il platesc,cred ca ar trebui sa-si revizuiasca comportamentul si prioritatile.
Din incapatanere,am tot dreptul sa nu platesc ceva ce nu am consumat,ci doar am atras atentia asupra neregulilor din asociatie.
Dar cum fiecare are dreptul la o opinie......fiecare cu parerea lui.
cyan
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Trebuie sa contestati lista de plata in termen de 10 zile de la afisare.
Pentru neindeplinirea atributiilor, convocarea AG anuale, poate fi sesizat serv. relatii cu asoc de propr din primarie care ii poate sanctiona pe cei din CEx cu amenzi intre 500 si 1000 lei.
Nu am contestat in termenul comunicat de d-stra,de 10 zile.
Eu ma refeream ca termenul de prescriptie al datoriilor nefiscale este de 3 ani.Deci,acea datorie de 8 lei,nu este fiscala.Prin urmare,intrebarea era cum si cine poate radia acea suma.
Institutia prescrierii nu functioneaza de la sine. Prescrierea unei datorii catre asociatia de proprietari se poate solicita in instanta. Instanta poate constata daca s-au indeplinit conditiile de stergere, anulare a datoriei aplicand sau nu termenul de prescriere general de 3 ani. Pentru ca instanta sa decida, cineva trebuie sa ceara, sa invoce prescrierea. Dar e greu de crezut ca o sa ajungeti in instanta pentru 8 lei si mai degraba cei 8 lei pot fi luati in discutie in cazul cand aveti o datorie mai mare catee asociatie, datorie la intretinere, reparatii, fonduri... si acesti 8 lei.
In proces se analizeaza din ce este compus debitul, se poate solicita expertiza judiciara... Asa se poate constata ca unele sume sunt mai vechi de 3 ani, timp in care intre parti nu au mai avut lor operatiuni de plata-incasare si instanta aplica prescrierea acelei sume.
Dar atat timp cat ati facut plati in ultimii 3 ani, termenul de prescriere se supenda cu cate 3 ani dupa fiecare plata pe care ati facut-o catre asociatie.
Datorii la anaf
rastep
Buna ziua,
Am avut un PF in 2008 iar din 2009, cand l-am inchis, am ramas cu niste restante la ANAF . Aprox. 8000 de lei.
Intrebarea mea este urmatoarea: ... (vezi toată discuția)