avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cesiunea de creanta intre soti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cesiunea de creanta intre soti

Buna seara! Am nevoie de o lamurire. Este posibila cesiunea de creanta intre soti? Mi s-a spus ca acest act ar fi lovit de nulitate, conf. art.1307 Cod Civil. Face cesiunea de creanta obiectul acestui articol? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: alexgrigoriu , utilizator 11:13, 7 August 2009
orice donatie este permisa (e si revocabila in caz de divort) dar vanzarea e interzisa.
Ultima modificare: Joi, 6 August 2009
MYRA CIMPEAN , Avocat
cesiunea este o forma de vanzare, iar vanzarea este interzisa intre soti sub sanctiunea nulitatii.
prin urmare singura modalitate in care se poate transfera creanta de la un sot la altul este donatia, care trebuie facuta in forma autentica.
daca creanta ar fi dobandita in timpul casatoriei, si deci ar fi un bun comun, ar mai exista varianta partajului, care insa poate fi realizata in timpul casatoriei numai pentru motivfe temeinice (nu stiu exact care ar putea fi acestea).
oricum, ambele variante sunt destul de complicate.
Este posibilă cesiunea cu titlu gratuit. Atenţie însă la posibilitatea retractului litigios. Aţi putea pierde suma reprezentînd valoarea creanţei.
Cesiunea de creanta nu reprezinta o cesiune de drepturil litigioase, deci nu exista posibilitatea de a se exercita un retract litigios
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Din cate am inteles, ar putea fi posibila cesiunea de creanta cu titlu gratut intre soti. Exact acesta este si cazul meu. Urmatoarea mea intrebare ar fi care este baza legala pentru acest lucru? A existat o cesiune de creanta cu titlu gratuit intre soti. Pe baza acestui lucru, s-a trimis o cerere catre o anumita institutie. Raspunsul primit a fost un refuz, invocandu-se art.1307 Cod Civil. Cum pot combate legal acest lucru? Inca o data, multumesc foarte mult.

Alte discuții în legătură

Cesiune parti srl+succesiune alissia246 alissia246 sotul face contract de cesiune sotiei pt 100% parti sociale srl infiintat de el inainte de casatorie. sotul decedeaza. face parte acest srl din masa ... (vezi toată discuția)
Fapta de comert sau act juric civil? ContSters91137 ContSters91137 In situatia in care o societate pe actiuni vinde unei persoana fizice un numar de 10 actiuni pe care le detine la o alta societate comerciala, contractul ... (vezi toată discuția)
Cesiune de creanta cu titlu gratuit calandrino calandrino Va rog sa imi raspundeti daca, pe o ordonanta de plata, exista sansa ca instanta sa admita exceptia lipsei calitatii procesuale active daca, societatea ... (vezi toată discuția)