avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... casatoria cu cetatean non- european
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

casatoria cu cetatean non- european

sunt casatorita de 6 luni in Cipru cu un cetatean din Sri Lanka, acum sunt gravida si doresc sa nasc copilul in Romania, daca ajung in tara fara tatal copilului pot sa-l inregistrez doar pe numele meu?are el drepturi asupra copilului? casatoria se poate desface doar in Cipru?doresc sa divortez...multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:50, 7 August 2009
daca aveti cetatenia romana , va veti supune legilor din Romania, conform principiului teritorialitatii. Situatia se schimba insa daca in raportul juridic exista si unelment de extraneitate, de ex, una dintre parti are alta cetatenie. Unde ati incheiat casatoria? este important de stiut, intrucat, in legislatia noastra, sotyl mamei este tatal copilului, existand o prezumtie de paternitate si ca urmare a acestui fapt, copilul va purta numele tatalui.vedeti si Legea 105/1992
Puteti inregistra copilul fara a spune cine este tatal copilului, insa acesta are posibilitatea de a va actiona in instanta pentru recunoasterea paternitatii.

Legat de divort , art.22 din Legea nr.105/1992 prevede :
Divortul este cirmuit de legea aplicabila potrivit art. 20.
Daca legea straina, astfel determinata, nu permite divortul ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana, in cazul in care unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean roman.

art.20 ae urmatorul continut:
Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.
Legea nationala comuna sau legea domiciliului comun al sotilor continua sa reglementeze efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba, dupa caz, cetatenia sau domiciliul.
In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord victoria58 victoria58 Fiica mea este casatorita cu un italian si traieste in Italia .Casatoria s-a facut acolo,dar ar dorii divortul aici,ca sa se termine mai repede. Ce trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Divort monica78 monica78 Buna ziua, As dori sa aflu ce trebuie sa fac pentru a incepe procedura de divort. Mentionez ca sunt casatorita cu un cetatean britanic. Suntem casatoriti de ... (vezi toată discuția)
Divort in america dintre un cetatean roman (resident) si un cetatean cu dubla cetateanie americano-roman marjana_04 marjana_04 Buna ziua, Sunt casatorita de 3 ani cu un cetatean cu dubla cetatenie. Este roman dar a primit si cetatenie americana. Casatoria s-a incheiat in Romania ... (vezi toată discuția)