avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 562 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Purtare abuziva, hartuire amenintare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Purtare abuziva, hartuire amenintare

Buna seara,
Am o problema, am fost amenintata si hartuita de primar, eu fiind cadru didactic la scoala din comuna, pentru ca a fost reclamat de mama mea la Prefectura, in urma mai multor abuzuri. A venit la scoala unde mi-a adresat cuvinte jignitoare ”esti nimeni”, ”nu reprezinti nimic”, ”esti incompetenta, cu scoala facuta pe internet”, apoi a trecut la amenintari: ”discutam noi altfel, te urmaresc eu, unde mergi, de unde vii”. Inainte cu o saptamana m-a amenintat prin dir. scolii ca ”imi da doua sticle in cap de ma fac praf”, am auzit toate acestea, eu fiind in incăperea alăturata, cu perete comun. Doresc să fac plangere impotriva lui, dar am nevoie de sfaturi, unde sa o depun si cum sa formulez? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adela Maria Bratulescu , Avocat 17:29, 15 Martie 2016
Bună seara,

Nu stiu daca puteti incadra fapta la amenintare, poate la hartuire.. Mergeti la politie si discutati cu agentul de acolo.

Gasiti mai jos textele din Codul penal cu cele doua iinfractiuni si textul de in Codul de procedura penala cu modelitatea de redactare a plangerii
Articolul 206: Amenintarea
(1) Fapta de a ameninta o persoana cu savarsirea unei infractiuni sau a unei fapte pagubitoare indreptate impotriva sa ori a altei persoane, daca este de natura sa ii produca o stare de temere, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda, fara ca pedeapsa aplicata sa poata depasi sanctiunea prevazuta de lege pentru infractiunea care a format obiectul amenintarii.
(2) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
.
Articolul 208: Hartuirea
(1) Fapta celui care, in mod repetat, urmareste, fara drept sau fara un interes legitim, o persoana ori ii supravegheaza locuinta, locul de munca sau alte locuri frecventate de catre aceasta, cauzandu-i astfel o stare de temere, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.
(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicari prin mijloace de transmitere la distanta, care, prin frecventa sau continut, ii cauzeaza o temere unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Art. 289

Plângerea

(1)Plângerea este încunoştinţarea făcută de o persoană fizică sau juridică, referitoare la o vătămare ce i s-a cauzat prin infracţiune.

(2) Plângerea trebuie să cuprindă: numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiţionarului ori, pentru persoane juridice, denumirea, sediul, codul unic de înregistrare, codul de identificare fiscală, numărul de înmatriculare în registrul comerţului sau de înscriere în registrul persoanelor juridice şi contul bancar, indicarea reprezentantului legal ori convenţional, descrierea faptei care formează obiectul plângerii, precum şi indicarea făptuitorului şi a mijloacelor de probă, dacă sunt cunoscute.

(3) Plângerea se poate face personal sau prin mandatar. Mandatul trebuie să fie special, iar procura rămâne ataşată plângerii.

(4) Dacă este făcută în scris, plângerea trebuie semnată de persoana vătămată sau de mandatar.

(5) Plângerea în formă electronică îndeplineşte condiţiile de formă numai dacă este certificată prin semnătură electronică, în conformitate cu prevederile legale.

(6) Plângerea formulată oral se consemnează într-un proces-verbal de către organul care o primeşte.

(7) Plângerea se poate face şi de către unul dintre soţi pentru celălalt soţ sau de către copilul major pentru părinţi. Persoana vătămată poate să declare că nu îşi însuşeşte plângerea.

(8) Pentru persoana lipsită de capacitatea de exerciţiu, plângerea se face de reprezentantul său legal. Persoana cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face plângere cu încuviinţarea persoanelor prevăzute de legea civilă. În cazul în care făptuitorul este persoana care reprezintă legal sau încuviinţează actele persoanei vătămate, sesizarea organelor de urmărire penală se face din oficiu.

(9) Plângerea greşit îndreptată la organul de urmărire penală sau la instanţa de judecată se trimite, pe cale administrativă, organului judiciar competent.


In primul rand trebuie sa ne furnizati mai multe detalii legate de speta dvs, cum ar fi ce urmareste primarul sa obtina in urma acestor amenintari, care sunt abuzurile pentru care mama dvs. l-a reclamat, etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hartuire morala? Marianaroiu Marianaroiu Am si eu o intrebare: ce fapta se considera faptul ca o persoana imi tot face plangeri peste plangeri si ma urmareste mereu. Mi-a facut sesizari pe la ... (vezi toată discuția)
Plangere penala - mesaje sms Florentina04 Florentina04 Buna ziua, Am nevoie de un sfat, daca primesc mesaje cu amenintari si injurii din partea cuiva pe telefonul mobil, pot depune plagere penala? Ar ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de ajutor!!! violenta in familie Claudia201993 Claudia201993 Buna!! Am 21 de ani si de o perioada mă confrunt cu o problema. Stau in casa cu parintii, defapt stăteam pentru ce de ceva vreme m-am mutat doar eubcu mama ... (vezi toată discuția)