avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul sotului supravietuitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul sotului supravietuitor

Buna ziua!
As dori sa stiu ce cota imi revine din vanzarea masinii achiztionate in timpul casatoriei, in cazul in care parintii si sora au pretentie la partea lor. Ce se intampla cu bunurile din gospodarie - atat cele obtinute impreuna cat si cele ce erau dobandite de sotul meu in timpul primei casatorii.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 08:38, 11 August 2009
MIHAI GRIGORE a scris:

cri -cri a scris:

Ce drepturi am totusi asupra lucrurilor din casa - atat comune cat si cele pe care le avea sotul dinaintea casatoriei?

In nici o varianta sotul supravietuitor nu devine automat unic mostenitor ci numai daca copii renunta la succesiune in favoarea lui.



Aici aş avea oareşce obiecţiuni pe fondul chestiunii.

1. nu există renunţare in favorem. O astfel de renunţare constituie de fapt o acceptare a succesiunii, pentru că doar acceptînd succesiunea descendenţii pot dispune în acest fel asupra drepturilor lor, ceea ce exclude ideea moştenitorului unic.

2. Renunţarea neputînd fi decît pur abdicativă, înseamnă că nu voinţa renunţătorilor ci legea va fi aceea care va stabili cine vine la moştenire. Dacă descendenţii renunţători nu au copii care să vină în nume propriu la succesiune alături de soţia supravieţuitoare, atunci legea cheamă la moştenire rudele din clasa a doua (fraţi-surori şi ascendenţi privilegiaţi) sau din clasele subsecvente. Doar în lipsa rudelor de pînă la gradul IV soţia va fi unic moştenitor.

:bow:
Noi nu am avut copii, iar socrii considera ca mobilele si alte obiecte din casa pe care la avea sotul inainte de a ne casatori le revin in totalitate si mai au dreptul si la cele pe care le - am facut impreuna.
Socri pot sa creada....dar asta nu inseamna ca au dreptate.
Vi s-a raspuns exact ce drepturi aveti.
Din pacate trebuie sa revin. Ieri fratele meu a fost impreuna cu socrul meu la mai multi notari din oras si fiecare a spus ce i/a trecut prin cap. Oricum, nuciunul nu a spus ca sotul supravietuitor mosteneste toate bunurile din gospodarie atunci cand nu sunt descendenti. As vrea sa merg la Camerea notarilor sa depun o reclamatie, dar as avea nevoie de textul legal clar care sa/mi permita sa le demonstrez ca dau informatii false si creaza tensiuni in familie.
Va multumesc.
Drepturile succesorale ale sotului supravietuitor sunt reglementate de legea 319/19944.
Cititi legea si veti afla toate drepturile...a se avea in vedere art 5.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sotia are dreptul la mostenire? bettyna bettyna Buna ziua, Am si eu o nelamurire: in cazul in care mostenitorii sunt sotia( d-na A) si copiii decedatului( B si C) pentru toate bunurile realizate si obtinute ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu apartamentul parintilor cand unul din ei decedeaza si au 3 copii?cum se imparte? georgiana_toderascu georgiana_toderascu Mesaj:As dori sa aflu ce pasi trebuie sa urmez pentru ca mama viitorului meu sot sa ii treaca partea sa de la apartamentul ei si al sotului decedat in numele ... (vezi toată discuția)
Bunurile proprii ale defunctului, dreptul sotului supravietuitor asupra lor tata1234 tata1234 Buna ziua, tuturor! Poate ma va lamuri cineva cu privire la urmatoarea speta. Ce sa intampla cu bunurile proprii ale defunctului, achizitionate inainte ... (vezi toată discuția)