avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1087 soluții astăzi

De la ora 11:00, pe live.avocatnet.ro, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii.

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca pe perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca pe perioada determinata

Buna ziua

M-am angajat de curand la o firma, a fost incheiat contractul de munca pe o perioada determinata respectiv pe o luna.
Luna respectiva a trecut si mi s-a facut un act aditional iar contractul s-a prelungit cu inca o luna.
Mentionez ca nu mi-au fost cerute acte, gen certificat de nastere, diploma de studiu, toate actele s-au facut doar in baza buletinului.

Intrebarea mea este daca acest contract este facut in primul rand corect, in al doilea rand este normal sa mi se reinoiasca lunar avand in vedere ca sunt singura angajat in felul acesta, restul sunt pe perioada nedeterminata.
In conditiile in care nu mi s-a mentionat ca sunt in perioada de proba si nici nu s-a pus in discutie asa ceva, in contract exista o clauza in care perioada de porba este de 90 de zile, ceea ce nu rezulta din faptul ca contractul meu este reinoit lunar.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:31, 16 Martie 2016
1. C.i.m. incheiat pe durata determinata se poate prelungi de nenumarate ori inauntrul duratei de 36 de luni , fara a avea vreo limitare la durata prelungirii.

Art.82 C.mun.:
.....
(3) Contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit, in conditiile prevazute la art. 83, si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau unei lucrari.
...

2. Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăşi:
a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.
(art.85 C.mun.)

Prin urmare, pentru un c.i.m. cu o durata de 1 an durata maxima a perioadei de proba este de 30 de zile lucratoare (echivalentul a 42 zile calendaristice).
Astfel, perioada de proba inserata in c.i.m. - 90 de zile - este contrara Codului Muncii.

3. In cazul prelungirii duratei c.i.m., nu se mai cer alte acte si este nevoie doar de acordul partilor.

4. HG 500/2011
Art. 8
(1) Angajatorul are obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariati, de a-l pastra in bune conditii la sediu, precum si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.
(2) Dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente: actele necesare angajarii, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, acte de studii/certificate de calificare, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru.
....

5. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract pe perioada determinata Laura_Lau Laura_Lau Buna ziua, As avea o intrebare legata de art. 82 alin. (4) Codul Muncii, in cadrul acestuia stipulandu-se ca intre aceleasi parti se pot incheia succesiv ... (vezi toată discuția)
Contract perioada determinata vaalmy2 vaalmy2 Am fost la un interviu si mi sa adus la cunostinta ca semnarea CIM va fi pe o perioada de 3 luni , dupa care se reinoieste , de fapt el fiind reinoit de ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pe perioada determinata GrigM GrigM Buna ziua. Am semnat pana acum 3 contracte de munca, succesive, pe perioada determinata (6 luni), iar la sfarsitul acestei luni imi expira ultimul contract. Eu ... (vezi toată discuția)