avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ajutor de deces
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ajutor de deces

Buna ziua!
As dori si eu un raspuns in legatura cu intrarea in posesia ajutorului de inmormantare.
Mama mea pensionata fiind s-a ocupat de tot ce tine inmormantarea fratelui ei.
In ce conditii poate sa primeasca ajutor de deces,precizez faptul ca raposatul ei frate si totodata unchiul meu nu a fost asigurat si nici pensionat.
Autoritatile nu stiu ce sa ne raspunda pe de o parte spun ca mama ar trebui sa primeasca de la casa de pensii de unde apartine ea jumatate din ajutorul de deces iar in momentul in care am luat legatura cu cei de la casa de pensii acestia au spus ca nu poate primi nimic.As vrea daca se poate un raspuns mai concludent .Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:32, 16 Martie 2016
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 126
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.

(2) Se considera membru de familie, in sensul prezentei legi:
a) sotul;
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.

(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezinta jumatate din cuantumul prevazut la art. 125 alin. (3).

2. Fratele mamei dvs. nu face parte din categoria de membri de familie, in sensul dat de art.126 din lege.

3. Daca decedatul are copii, unul dintre ei poate solicita ajutorul de deces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de deces pentru parintii copilului decedat s_mari s_mari in cazul decesului unui copil , care beneficia de indemnizatie de handicap, parintii sai fiind ambii angajati ai primariei, unul in postul de paznic iar ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare o_palade o_palade Va rog sa ma ajutati intr-o problema mai complicata. Tatal meu este infiat de la varsta de 4 ani. El (din partea mamei care l-a nascut) a mai avut doi frati ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare, persoana cu dizabilitati ContSters172175 ContSters172175 Buna ziua. Cum se acorda (daca se acorda) ajutorul de inmormantare in urmatoarea situatie: -persoana decedata - persoana cu handicapat ... (vezi toată discuția)