Fiind vorba despre bani, ei nu au voie să dea relaţii fără să verifice că interlocutorul este persoana care pretinde că este. De aceea cred că vă solicită numărul, ca să puteţi fi identificabil. Eu am avut o problemă uşor asemănătoare (până la un punct) cu a dvs., în sensul că tatăl meu (care a decedat) a avut probleme psihice mari, a pierdut actele şi era foarte uşor manipulabil. Mi-a fost teamă să nu-l fi convins vreun borfaş să semneze pentru vreun împrumut sau chiar să se fi folosit de buletinul lui pierdut pentru a obţine bani de undeva. La un moment dat, după ce tatăl meu murise, am văzut pe portalul instanţelor de judecată un proces de recuperare a unor datorii de către o instituţie financiară de la o persoană care avea acelaşi nume cu tatăl meu. Evident că m-am speriat, mai ales că, în cazul în care ar fi fost vorba despre el, nici nu aveau cum să mă anunţe, deoarece vândusem între timp casa în care a locuit. Aşa că am sunat la firma respectivă care apărea pe site ca fiind creditoare şi le-am spus ceea ce am scris şi aici, precizând că dacă este el vreau să rezolv să nu mă trezesc apoi cu cine ştie ce complicaţii. Au avut - ca şi în cazul dvs. - reţineri în a-mi da detalii (eu le comunicasem numărul dosarului ca să poată identifica dacă este sau nu vorba despre tatăl meu). Până la urmă, persoana cu care am vorbit a găsit soluţia pentru a mă lămuri şi pentru a nu încălca nici ea termenii de confidenţialitate: m-a întrebat CNP-ul tatălui meu, pentru a verifica dacă a fost vreodată clientul lor. Spre norocul meu, a fost doar o coincidenţă de nume, persoana care luase bani nu era tatăl meu ci cineva cu acelaşi nume.
Aşa că părerea mea este, dacă nu doriţi să le lăsaţi numărul de telefon (deşi nu înţeleg de ce nu doriţi acest lucru, pentru că de plata datoriei nu veţi scăpa, iar penalităţile vor fi uriaşe în comparaţie cu împrumutul), găsiţi o altă metodă de a vă putea identifica ei, mergeţi la ei la sediu sau eventual prin email unde să ataşaţi şi o copie de pe cartea de identitate. Dar sfatul meu este să rezolvaţi cât mai repede problema, pentru că tot dvs. veţi plăti la un moment dat. Succes