avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Sanctiuni pe Legea 544/2001
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Sanctiuni pe Legea 544/2001

Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti , ce sanctiuni risca un director de AJOFM pentru furnizarea de informatii false pe Legea 544/2001 ! Am facut o astfel de solicitare si sunt convins ca informatiile pe care le-am primit sunt false , ramane sa obtin dovada . Ce pasi ar trebui facuti in eventualitatea declansarii unei actiuni ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:40, 26 Martie 2016
Cum ati primit informatiile ?

Cum ati constatat ca sunt false?

În cazul în care o persoană se considera vatamata în drepturile sale, prevăzute în Legea 554/2001, aceasta poate face plangere la sectia de contencios administrativ a tribunalului în a carei raza teritoriala domiciliaza sau în a carei raza teritoriala se afla sediul autorităţii ori al institutiei publice. P
Este vorba despre o solicitare a mea privind numarul de someri inregistrati la nivelul orasului , solicitare la care am primit raspuns cum ca ar fi un anumit numar . Ulterior primirii raspunsului respectiv am intrat in posesia unui comunicat de presa al institutiei , in care se mentiona ca exista un numar de cinci ori mai mare . Evident , informatia este de interes si poate fi exploatata in campania electorala , motiv pentru care il suspectez de dezinformare pe directorul care a semnat raspunsul ce mi-a fost remis . Inteleg demersul care trebuie facut , dar ma interesa daca respectivul risca si alte sanctiuni in afara de obligarea institutiei la furnizarea informatiilor corecte .
Ultima modificare: Joi, 24 Martie 2016
akmalex, utilizator
Eu mă aflu într-o situație similară. Am primit ca urmare a unei solicitări privind informații de interes public un document ce a fost declarat conform cu originalul de instituție, el fiind „anonimizat” în procent de 90%. FIind vorba de un contract de prestării servicii cu titlu oneros, deci achiziție publică, am avut și surpriza ca tribunalul să susțină că acel contract nu trebuia să-mi fie furnizat nici în proporția de 10% :).
Rămâne să vedem ce zice instanța de recurs, dar până acum doar surprize.
Într-o altă acțiune în justiție privind comunicarea informațiilor de interes public, am avut surpriza să mi se stabilească o taxa judiciară de timbru de 20 de lei, dar încă nu pot identifica temeiul legal.

În cazul dumneavoastră, cred că cea mai bună soluție ar fi să solicitați comunicarea informațiilor brute pe care AJOFM-ul respectiv le are în legătură cu numărul șomeriilor, să solicitați clarificări cu privire la ce informații gestionează în legătură cu șomerii astfel încât să vă puteți lămuri în privința răspunsului.
Șomerii sunt de mai multe categorii, de exemplu idemnizați, neindemnizați și împărțiți pe zone teritoriale.

În legătură cu furnizarea de date false, în cazul în care v-a fost furnizat un simplu număr, oricând se poate preleva de faptul că s-a strecurat o eroare materială.

Cereriile privind informații de interes public nu sunt tratate cu seriozitate și respect deoarece instituțiile nu organizează compartimente specializate de informare şi relaţii publice ci se rezumă doar la a încărca un funcționar cu atribuții suplimentare în acest sens.
cismasu a scris:

.....
Cereriile privind informații de interes public nu sunt tratate cu seriozitate și respect deoarece instituțiile nu organizează compartimente specializate de informare şi relaţii publice ci se rezumă doar la a încărca un funcționar cu atribuții suplimentare în acest sens.

Nu toate institutiile procedeaza asa cum spuneti dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reclamatie administrativa veitina veitina Am depus o cerere conform Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, pe care am si inregistrat-o in data de 28.Aug ,dar ... (vezi toată discuția)
Buna seara, am solicitat unei scoli speciale sa-mi comunice cati ... morty morty Buna seara, Am solicitat unei scoli speciale sa-mi comunice cati elevi fac naveta din localitatile de domiciliu catre respectiva scoala, si am primit ... (vezi toată discuția)
Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public Cebinee Cebinee Aproape toate institutiile publice afiseaza acum informatiile \"de interes public\" pe paginile lor WEB. In multe cazuri, documentele contabile prezentate ... (vezi toată discuția)