avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Identificare bunuri comune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Identificare bunuri comune

buna ziua,

va rog sa mi spuneti daca sint bunuri comune urmatoarele:

-o garsoniera de servici pe care sotul a primit o in timpul serviciului si pe care inainte sa se pensioneze ( a lucrat in armata) am cumparat o impreuna, dar ratele le a platit el;in momentul de fata suntem despartiti , partajul nu este facut;

- o suma de bani pe ca re a primit o la pensionare ( la iesirea la pensie la cerere, primeau un anumit numar de salarii:)

in speranta ca am reusit sa ma fac inteleasa, astept un raspuns de la dvs.

multumesc !
Regimul comunităţii legale-NCC
Art. 341
Veniturile din muncă şi cele asimilate acestora
Veniturile din muncă, sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie în cadrul asigurărilor sociale şi altele asemenea, precum şi veniturile cuvenite în temeiul unui drept de proprietate intelectuală sunt bunuri comune, indiferent de data dobândirii lor, însă numai în cazul în care creanţa privind încasarea lor devine scadentă în timpul comunităţii.

Art. 339
Bunurile comune
Bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor.
Sunt bunuri comune atat imobilul, cat si suma de bani primita la pensionare.
multumesc foarte mult!
Buna ziua, revin cu urmatoarele intrebari: in timpul casatoriei, am cumparat un apartament, o casa , o garsoniera si o masina.
referitor la apartament- fostul sot spune ca a platit o el cu bani din car ( in acest timp eu cumparam mincare, haine la copii, etc)
casa- cu credit la banca-creditul il platea el si inainte si acum-spune ca nu am nici un drept pt aceasta casa;
garsoniera- a platit el , spuine ca nu am nici un drept asupra ei
masina- am platit eu timp de 10 ani si a folosit o el, spune ca trebuie sa i dau 1500 euro si sa o tin;
in concluzie, pt bunurile obtinute in timpul casatoriei, in timp ce eu am platit 10 ani un credit+ cheltuielile care se fac in timpul unei casnicii,am dreptul dupa cum spune , la masina cu conditia sa i dau 1500 euro, la jumatate din apartament si atat;
mentionez ca ratele la casa si garsoniera nu le p[lateste de mult, a facut el credit pt ca eu aveam deja unul;
as vrea sa stiu, daca se poate, daca are dreptate, mai ales ca spune de fiecare data ca eu nu am drept la nimic din ce avem, ceea ce mi ofera este din bunavointa lui pt ca totiul este pe numele lui ; in 28 de ani de casnicie, banii castigati de mine i am folosit in casa si pt cei 2 copii ai nostri.

multumesc
Cu riscul de a ma repeta, bunurile sunt comune nu sunt ale lui, sunt dobandite in timpul casatoriei si nu conteaza cine le plateste, atata timp cat din banii celuilalt se cumpara mancare, se intretine gospodaria si se cresc copii. In plus instantele cuantifica in bani si munca femeiii si in gospodarie.

Luati legatura cu un avocat care sa va explice in detaliu - din punct de vedere legal si procedural - ce implica un partaj, ce puteti obtine si cu ce costuri, pentru a va cunoaste drepturile si a nu va lasa influentata de pretentiile si autoritatea lui.

In discutie nu va fi calitatea de bunuri comune ci procentul de contributie la dobandirea lor.

Legea prezuma 50-50%, deci nu dvs tb sa faceti vreo dovada.

Daca sotul solicita o contributie majorata sau exclusiva va trebui sa o solicite si sa o probeze.

Alte discuții în legătură

Despagubiri pentru munca in gospodarie spirit spirit Intr-un partaj dupa divort, pot cere despagubiri pentru munca depusa in gospodarie? Daca da, in baza carei legi? :((:blush2: (vezi toată discuția)
Divort, partaj bunuri mobile AlexandruStefanuca AlexandruStefanuca Buna ziua. Ma aflu intr-un proces de divort si stiu ca toate bunurile dobindite in timpul casatoriei se impart egal ambilor soti. Pot eu cere un % anumit din ... (vezi toată discuția)
Ce parte am la casa construita impreuna? dianamitru dianamitru In 2011 am cumparat un teren cu bani imprumutati din banca impreuna cu sotul meu. In perioada semnarii contractului eram in spital cu copilul iar pe contract a ... (vezi toată discuția)