In cadrul unei contestatii la executare, instanta a injumatatit onorariul si cheltuielile de executare incasate de executor de la debitor, asa cum legal are dreptul, la semnalarea debitorului contestator in aceasta privinta.
Problema mea e ca instanta a hotarat ca acest aspect se va regla pe calea "intoarcerii de executare".
Aceasta inseamna ca banii necuveniti incasati de executor urmeaza a fi platiti de creditor catre debitor.
Consider ca in acest caz nu se poate apela la prevederile Art 723 CPC, asa cum a invocat instanta, intrucat nu este desfiintat nici titlul executoriu si nici executarea, ceea ce ar duce catre o repunere in situatia anterioara executarii, respectiv creditorul sa ramburseze debitorului TOATE cheltuielile de executare.
Mentionez ca instanta a hotart in acest fel IN CIUDA faptului ca a admis chemarea in garantie a executorului, chemare in garantie motivata tocmai prin greseala acestuia de suprataxare.
Intrebari:
- cum se poate, practic, actiona impotriva executorului care a incasat un surplus dovedit ca ilicit de la debitor, FARA ca acest surplus sa fie suportat de creditor?
- cum se poate garda un creditor care apeleaza la un executor in privinta Incheierii de stabilire a onorariului si a cheltuielilor de executare?
Daca nu a fost desfiintat titlul executoriu sau insesi executarea silita conform art.723 NCPC,instanta a gresit hotararea si fapt si in drept.Ar fi doua modalitati de recuperare direct de la executor daca acesta a fost beneficiarul sumelor necuvenite, imbogatirea fara justa cauza(art.1.345-1.348 NCC) sau plata nedatorata(art.1.341-1.344 NCC) ramane de aprofundat de avocat care din doua.
Ok. Nu inteleg de ce instanta nu a profitat de admiterea chemarii in garantie, imputand direct executorului sumele reduse.
Mie imi pare o cutuma asta cu reducerea cheltuielilor de executare de catre instanta (intr-o contestatie pe aceasta tema) si anume prin " intoarcerea executarii in prvinta sumelor incasate in plus de catre executor", cutuma menita a favoriza executorul si a defavoriza creditorul care, pe langa ca e tinut sa plateasca incasarea necuvenita a executorului, mai trebuie sa plateasca si cheltuieli de judecata!