avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Eliberare copii legalizate din arhiva notarilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Eliberare copii legalizate din arhiva notarilor

Buna ziua,
In urma cu 10 ani am vandut un teren agricol, titlul de proprietate in original ramanand la cumparator, urmand sa mi-l inapoieze ulterior, ceea ce nu s-a mai intamplat, motivand ca acesta a pierdut titlul de proprietate. Actele au fost perfectate prin contact de vanzare-cumparare la un birou notarial public.De curand, am soliciat la biroul notarial o copie legalizata a titlului de proprietate din arhiva acestuia, refuzandu-mi-se eliberarea copiei.Ce pot face in acest caz, este notarul obligat sa-mi elibereze copia din arhiva?
Cel mai recent răspuns: EmilSavu2 , utilizator 11:47, 20 Martie 2016
Cred ca am gasit raspunsul intrebarii mele:
Regulamentul de aplicare a Legii notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, din 24.07.2013
SUBSECŢIUNEA a 3-a
Arhiva activităţii notariale
Art. 126.
(1) Notarul public este obligat să respecte dreptul părţilor actului notarial de a lua cunoştinţă de documentele care le privesc, aflate într-un dosar întocmit cu privire la acestea, şi de a obţine copii, certificate sau extrase ale acestor documente.

(2) Notarul public care deţine înscrisul ce face obiectul cererii prevăzute la alin. (1) are obligaţia să soluţioneze cererea în cel mai scurt timp posibil, iar în cazul în care refuză, să comunice în scris refuzul său motivat.

(3) În cazul în care notarul public refuză nejustificat eliberarea unei copii sau informaţii din arhiva notarială, solicitantul se poate adresa Camerei în vederea aprobării cererii de eliberare a înscrisului. Cererea aprobată prin decizia Colegiului director al Camerei este obligatorie pentru notarul public.

(4) Notarul public trebuie să răspundă, în cel mai scurt timp, dar nu mai târziu de 30 de zile, oricărei solicitări a Colegiului director al Camerei, a Uniunii sau a organului de control, care vizează documente din arhiva biroului.

(5) Aceleaşi obligaţii revin şi notarilor publici ori Camerelor care sunt depozitarii arhivei sau care acţionează în calitate de custode provizoriu.
Păi nu e normal ca titlul de proprietate original să fie în posesia cumpărătorului? Şi eu am vândut un teren şi titlul de proprietate a făcut parte din documentele care au intrat în posesia cumpărătorului. Cu scuzele de rigoare, dar de ce aveţi nevoie de un titlu de proprietate al unui teren care nu vă mai aparţine de ani buni? Întrebarea mea nu are nicio tentă răutăcioasă, ci pur şi simplu vreau să mă informez pentru că nu am ştiut că ar putea să-mi mai trebuiască vreodată (mie nu mi-a trecut prin cap nici măcar să fac o copie la xerox). Mulţumesc
Pe acel tiltu de proprietate mai am niste parcele de teren agricol, pe care nu le-am vandut. Si in lipsa titlului de proprietate in original sau macar a unei copii legalizate, nu le pot vinde.
Vă mulţumesc foarte mult pentru amabilitate şi răspuns. Toate cele bune

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copie legalizata sensinvestiment sensinvestiment Vreau sa stiu daca exista un motiv pentru care Biroul de Carte Funciara, in cazul intabularii unui teren agricol, are dreptul sa imi refuze intabularea din ... (vezi toată discuția)
Titlu proprietate bella_y bella_y Buna ziua! Va scriu si eu cu o problema.Mama mea este mostenitoarea unui teren impreuna cu un nepot pe un titlu de proprietate lasat de bunica mea adica mama ... (vezi toată discuția)
Copie legalizata dupa o alta copie legalizata cteodorescu1987@yahoo.com cteodorescu1987@yahoo.com Buna ziua, In urma.cu 4 ani, mama si matusa mea mi-au vandut prin act de vanzare-cumparare 2 terenuri extravilane. Actul de proprietate al acestor ... (vezi toată discuția)