Buna dimineata,
Va rog sa imi spuneti cum ar trebui sa procedez corect ptr. o reintegrare pe post a unui angajat care a fost concediar si castigat in instanta anularea deciziei de concediere si reintegrarea pe post.Mentionez faptul ca angajatul a formulat o cerere catre angajator prin care solicita reintegrarea sa pe post.De la acesta cerere in 15 zile calendaristice trebuie ca angajatorul sa se conformeze? Va rog mult , daca se poate sa imi spuneti care ar fi pasii de urmat.
Termenul de 15 zile, stipulat de art. 287 alin.1lit.e din Codul penal, în care angajatorul trebuie să execute o hotărâre judecătorească privind plata salariilor, nu este aplicabil în cauză, de vreme ce dispoziţiile lit.d ale aceluiasi articol nu cuprind niciun de termen în care ar trebui dispusa reintegrarea.
In doctrina , s-a opinat ca, "existenţa infracţiunii incriminate de art. 278 din Codul muncii - in prezent abrogat , dar avea acelasi continut ca si art.287 alin.1lit.d C.pen., n.m.- este condiţionată de refuzul angajatorului de a executa hotărârea judecătorească într-un termen rezonabil". (Alexandru Ţiclea (coordonator), Codul muncii - adnotat şi comentat, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2004, p. 663)
In situatia data, angajatorul poate pune in executare hotararea prin emiterea unei decizii de reintegrare, decizie care trebuie comunicata si salariatului.
In caz contrar, salariatul se poate adresa unui executor judecatoresc.
Am uitata sa mentionez faptul ca angajatorul a fost obligat de instanta sa acorde si salariile de care ar fi trebuit sa beneficieze fostul salariat .de la momentul concedierii pana la reintegrare .....dar, hotararea nu a fost depusa inca de salariatul in cauza, ( probabil ca urmeaza in cel mai scurt timp) Acesta a formulat doar o cerere, in baza art. 287 lit.e C. penal catre angajator de reintegrare pe post. si de plata a salariilor dispuse de instanta Daca postul angajatului a fost desfiintat angajatorul pe ce post il repune?
Opinia mea este : In situatia in care care postul pentru care s-a dispus reintegrarea a fost desfiinţat de către angajator, acesta din urmă va trebui să ofere salariatului un alt post conform pregătirii, cunoştinţelor şi aptitudinilor salariatului (un loc de munca echivalent).
Multumesc pentru raspuns. In cazul in care fostul angajat nu doreste sa isi mai desfasoare activitatea ci vrea doar sa primeasca salariile dispuse de instanta , cum procedeaza anagajatorul?