avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Plata TVA pentru achizitii intracomunitare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Plata TVA pentru achizitii intracomunitare

O microintreprindere achizitioneaza din UE materii prime care intra in procesul de productie in Romania, prin subcontractori. Ulterior, produsele obtinute sunt exportate in UE.
Cum se procedeaza cu plata TVA-ului pentru achizitiile de materii prime din UE?
Trebuie achitat pana in 25 a lunii? Ce declaratii se depun in acest sens?
Mentionez ca firma este neplatitoare de TVA in Romania momentan. Este suficient sa fie inscrisa in ROI pentru activitatea de mai sus?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Ioan Blaga , Contabil 22:51, 20 Martie 2016
Dupa depasirea plafonului de scutire a TVA pentru achizitiile intracomunitare de bunuri de 10.000 euro, prevazut la art. 268, alin. (4) din Codul fiscal (pana la acest plafon, operatiunea nu este considerata ca fiind taxabila in Romania), va trebui sa va inregistrati in ROI (art. 317 din Codul fiscal).
Daca furnizorul dumneavoastra este inregistrat in scopuri de TVA in tara sa, va va emite factura fara TVA, in baza codului de inregistrare speciala in scopuri de TVA pe care i-l veti comunica. Pana in data de 25 a lunii urmatoare achizitiei, veti declara TVA aferenta prin formularul 301 si veti achita suma catre bugetul de stat.
Nu uitati sa depuneti si declaratia 390.

In ceea ce priveste TVA colectata, pana cand atingeti cifra de afaceri de 220.000 lei/ an, veti factura catre clientii dumneavoastra, interni sau din UE, fara TVA (art. 310 cod fiscal).
Nu trebuie sa depuneti nicio declaratie in acest sens.
Ulterior depasirii acestui prag si atribuirii codului de inregistrare in scopuri de TVA in baza art. 316, veti factura cu TVA clientilor din tara si celor din UE care nu va comunica un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA in tara de rezidenta si fara TVA celor din UE care va comunica un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA in tara de rezidenta.
Veti depune decontul de TVA 300 trimestrial/ lunar si declaratia 390.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Atingere plafon tva Cornel83 Cornel83 Buna ziua, As dori o clarificare pentru urmatoarul scenariu: PFA norma de venit (domeniul IT - caen 6202), inregistrat in scopuri de TVA doar pentru ... (vezi toată discuția)
Pfa norma de venit, intracomunitar, declaratii robilix robilix buna ziua am un pfa cu norma de venit, neplatitor de tva deoarece prestez servicii si in tarile UE am depus cererea pentru cif de tva, eu ramanand ... (vezi toată discuția)
Inregistrare platitor tva pb pb Buna ziua, Iarasi a aparut o problema. Pe firma pe care fac activitate nu am avut de la infiintare (1997) o CA mai mare de 35.000 EUR pe an. Inca de la ... (vezi toată discuția)