Buna ziua
Am doi baieti de 6 si 11 ani si in urma divortului au fost incredintati mamei acum trei ani.La ce varsta poate decide un copil cu care parinte sa locuiasca? Baietii sunt atasati si vor sa vina sa locuiasca cu mine dar fosta doamna nu vrea nici macar sa ii lase sa vina in vacante la mine in Franta. Mentionez ca dupa divort eu m-am stabilit in franta unde am un Laborator de Tehnica Dentara. Fosta doamna doreste ca vacantele sa fie doar pe teritoriul Romaniei.Baiatul cel mare are varsta la care poate decide si doreste sa vina sa locuiasca cu mine. Ce sanse am cu cel mic de 6 ani ? Copii doresc sa stea cu mine si din cauza ca ea sa mutat in apartamentul concubinului (nu sunt casatoriti) si copii sunt neglijati, baiatul cel mare mia spus ca barbatul cu care locuieste mama lui il cearta si daca ii spune lui maicasa o sa locuiasca in strada.
De decis, decide instanta. Este obligatorie audierea copilului de peste 10 ani si facultativa audierea celui mai mic de 10 ani. Preferinta copilului exprimata la audiere in a locui cu unul dintre parinti are un rol consultativ pentru instanta.
Puteti initia o actiune de schimbare a locuintei minorilor, la dvoastra, invocand tocmai schimbarea de imprejurari fata de cele dispuse la divort cu privire la minori, prin insasi aceasta noua exprimare de vointa a minorilor.
Din pctul meu de vedere, presupunand ca aveti autoritate parentala comuna i.e. ambii parinti reprezinta legal si egal minorii, in acest proces dvoastra aveti calitate procesuala activa iar minorii au calitate procesuala pasiva (adica minorii vor fi chemati in judecata).
Teza este ca stabilirea locuintei la mama nu este un drept conferit acesteia, ci o presupunere ca acesta este interesul superior al minorilor.
Prin introducea in cauza a minorilor, se va impune ca acestia sa fie reprezentati de un curator numit aleator de instanta, avocatii parintilor reprezentand doar interesele parintilor in raport cu minorii si nicidecum interesul minorilor in raport cu parintii.
Autoritate parentala este comuna. Veniturile mele pot fi dovedite prin acte. Veniturile ei nu pot fi dovedite pentru ca este medic stomatolog si isi plateste salariul minim pe economie ca sa nu dea impozit la stat. Sunt interesat sa stiu ce sanse am sa mi se incredinteze ambii minori tinand cont ca ambii vor sa stea cu mine dar cel mic are doar 6 ani (nu as vrea sa ii despart si unul sa traiasca in Romania si celalalt cu mine in Franta)
Nu cred sa va poata raspunde cineva...ce sanse aveti. Foarte important este insa ca ambii minori sa se exprime catre mutarea la dvoastra. Varianta propusa de mine, cea cu curator, introduce OBLIGATORIU ambii minori in cauza, urmand ca instanta sa fie nevoita sa inregistreze punctul de vedere al ambilor minori, fie direct, fie prin curator.
Nu veniturile dovedibile vor face cu adevarat diferenta, cat ceea ce vor spune minorii.
Formulati in instanta o actiune pentru stabilirea domiciliului minorilor la dvs si obligarea parintelui nerezident la plata pensiei de intretinere a minorilor.