arhitectool a scris:
Buna ziua,
Sunt arhitect cu drept de semnatura, angajat in cadrul unui birou de proiectare, si doresc sa infiintez un Birou Individual de Arhitectura.
Am depus in acest sens actele la Ordinul Arhitectilor (OAR) si mi s-a eliberat de aici Dovada de Inregistrare a biroului si actul de infiintare.
In schimb m-am "impotmolit" la Administratia Financiara, la completarea declaratiilor 220 si 070.
Prin urmare as avea nevoie de putina indrumare in acest sens:
- nu stiu ce sa trec la numar de identificare fiscala, CUI, si cod de inregistrare fiscala;
- nu stiu ce suma sa trec la venituri/cifra de afaceri estimate;
- nu stiu pt. ce regim de TVA sa optez;
- codul CAEN este 7420 pt. proiectare si consultanta?;
- voi putea elibera factura?;
- ce taxe si impozite implica aceasta infiintare?;
1. in relatia cu AF veti folosi totdeuna CNP (din cauza programelor informatice astfel concepute), dupa ce veti capata CIF acesta se inscrie pe toate documentele dvs in afara de documentele pentru AF
2. Decalaratia 220 de venit estimat trebuie sa treceti astfel
linia 1 incasari estimate 2009; linia 2 cheltuieli deductibile estimate 2009, linia 3 venit net estimat = 1-2. Impozit anticipat 2009 16% veti plati la venit net estimat, chiar daca nu veti incasa nimic, asa ca inscrieti o suma astfel incat sa va permiteti s-o plati si in situatia in care nu veti avea venituri sau veti avea venituri mai mici decat cele estimate.
3. Atentie daca la linia 3 scrieti o valoare in lei mai mare sau egala cu 35.000 Euro intrati automat in regimul de platitor TVA. Daca sa optati sau nu pentru TVA numai dvs va puteti raspunde, in functie de beneficiari si de marimea tva pe care ati putea-o deduce. Comerciantii de marfuri se inscriu de obicei de la inceput cu TVA deaorece le este mai avantajos sa-si deduca tva de la cumparare. Arhitectii nu se inscriu de la inceput cu tva deoarece maresc pretul beneficiarului cu 19 % si nici nu au cumparari masive de unde ar putea deduce tva. Cand veti atinge plafonul precizat mai sus oricum intrati obligatoriu platitor tva. Iar prin optiune puteti se va declarati oricand daca asa considerati.
4. CAEN corect este 7111 (cel precizat de dvs nu mai este in vigoare pentru activitati de arhitectura si proiectare)
5. dupa ce depuneti 070 o sa vi se dea CIF acesta inseamna ca puteti elibera facturi
6.infiintare nu implica nici o taxa. Veti avea de platit doar impozitul anticipat pentru 2009 in 2 transe la 15 septembrie si 15 decembrie.
Succes!