Urmeaza sa intru in 2 ani de CCC in august 2016. Daca pana la aceasta data nu voi fi efectuat nicio zi de CO aferent anului 2016 (11 zile legale avand in vedere si perioada pentru concediu prenatal) imi poate da angajatorul CO la terminarea CCC? Conform legii stiu ca CO se acorda in termen de 18 luni dar CCC depaseste acest termen. Cum se procedeaza in situatia aceasta?
Raspunsul este in felul urmator: la CCC se suspenda contractul de munca. La suspendare se platesc drepturile legale neprimite, deci mi se platesc zilele de CO neefectuate inainte de a intra in CCC.
CCC si concediu de sarcina si lauzie trebuie sa fie unul in continuarea celuilalt, deci nu poate fi intrerupt de CO.
1. - Raspunsul care vi s-a dat este total gresit, este in afara prevederilor legale.
- Era bine daca vi se spunea si temeiul legal al raspunsului dat.
2. - Compensarea in bani a zilelor de CO cuvenite si neefectuate se face numai la incetarea conrtractului individual de munca (CIM) nu si la suspendarea lui.
- Din Codul muncii:
Art. 146
...
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
3. - CCC nu este obligatoriu sa fie solicitat neaparat imediat dupa concediului de maternitate.
- CCC se acorda numai la cererea salariatului, oricand pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.
- Intre concediul de maternitate si CCC se poate lucra sau se poate lua concediu de odihna (nu exista temei legal care sa interzica asa ceva).