avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Despre conventiile civile
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Despre conventiile civile

A aparut pe site un articol privind conventiile civile.
Inteleg ca este aparut in sectiunea pentru abonati.
In consecinta voi incerca sa fac discutia aici accesibila, pornind de la acest articol pe care numai cei cu abonament il pot citi.

Pentru cei care au abonament pe Avocatnet, articolul este aici:
www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2016
elga50, moderator
Este discutie mai veche,la care inclusiv dv ati facut in mai multe topicuri precizarea ca dispozitiile in vigoare nu mai permit utilizarea termenului de conventie civila
Trebuie respectat si aplicat codul fiscal modificat care prevede incheierea de contract de prestari servicii,la contractele incheiate de persoane fizice pentru activitatile pe care le desfasoara in cadrul asociatiilor de proprietari
Eventual specialistii in domeniu=@tudor valeriu,@freelis ,pot aduce ceva comentarii
Ultima modificare: Luni, 21 Martie 2016
ynocentta, utilizator
ynocentta a scris:

....
Trebuie respectat si aplicat codul fiscal modificat care prevede incheierea de contract de prestari servicii,....


Care este articolul din Codul Fiscal care prevede incheierea unui astfel de contract ?
Voiam, prin eliminare, sa vedem care din activitatile dintr-o asociatie de proprietari s-ar putea incadra in contractul civil (stiuta conventie civila).
In afara de functiile alese - presedinte, cenzor din comisia de cenzori, gospodar, cele pe care comitetul executiv le angajeaza ar putea fi ele incadrate in acest tip de contract civil?

In preambul autorul articolului ne arata un fapt:
- daca avem la asociatie o inspectie ITM si ni se cer documentele de angajare a persoanelor care muncesc in asociatie, le aratam contractele de munca si contractele civile sau de prestari servicii.
In acest caz inspectorul ITM, daca nu gaseste persoane pentru care nu s-a intocmit niciun fel de contract si pentru care este indrituit sa aplice amenda, nu poate verifica decat contractele de munca.
Contractele civile sau de prestari servicii nu pot fi verificate decat de inspectorii ANAF care ar putea sau nu reconsidera respectiva activitate ca incadrandu-se in acelea dependente, deci care obligatoriu ar trebui incadrate cu CIM.

Criterii pentru considerarea activitatii independente si, deci, posibilitatea de a lucra cu contract civil:
Sa luam pe rand criteriile impuse de Codul Fiscal:
Criteriul 1: persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului şi a modului de desfăşurare a activităţii, precum şi a programului de lucru
- femeia de serviciu nu-si poate alege locul de munca pentru ca acela este chiar cel pe care il curata. La fel instalatorul, electricianul. Au libertatea, in parte, de a-si alege programul de lucru, dar nu locul de munca.
- administratorul, daca prin contract nu se specifica locul de munca la sediul asociatiei sau mai sigur, in contract (civil) se specifica ca prioritar lucreaza acasa, s-ar putea incadra in acest criteriu deoarece are libertatea de a-si alege locul de munca si programul de lucru. Daca locul de munca si programul de lucru ii sunt impuse in contract, atunci acest criteriu nu este indeplinit deoarece este dependent de conditiile angajatorului.

Criteriul 2: persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea pentru mai mulţi clienţi.
- femeia de serviciu, instalatorul, electricianul, administratorul pot lucra pentru mai multi clienti.
Asadar trebuie scris in contractul civil ca prestatorul are libertatea de a lucra pentru unul sau mai multi clienti, clauza pe care asociatia ar putea sa o admita sau nu. Daca nu o admite scrisa in contract, atunci acest criteriu nu este indeplinit.

Criteriul 3: riscurile inerente activităţii sunt asumate de către persoana fizică ce desfăşoară activitatea
- la toate functiile enumerate de mine trebuie sa scrie in contract ca isi asuma riscuri de natura profesionala sau materiala. Cu alte cuvinte poate munci si sa nu fie platit la timp sau deloc. E un risc asumat care in cazul CIM-ului ar duce la proces in instanta. In cazul unui contract civil, cu aceasta clauza specificata, nu mai exista aceasta posibilitate.
Dar se poate alege si ca acest criteriu sa nu fie luat in calcul, diminuand sansele incadrarii cu contract civil.

Criteriul 4: activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfăşoară.
- femeia de serviciu, instalatorul, electricianul, trebuie sa-si cumpere uneltele, instrumentele de lucru. Nu-mi este clar daca in expresia patrimoniu intra si materialele de lucru - detergenti, becuri, diferite materiale electrice, diferite piese de instalatii sanitare. Daca da, atunci ar trebui avut in vedere de catre prestator valoarea acestor materiale la stabilirea sumei cerute angajatorului si specificat clar ce fel de lucrari nu intra in prestatia curenta. De exemplu: la femeia de serviciu - curatenia dupa igienizare, la electrician - modificarea instalatiei electrice prin montarea de lampi, becuri economice sau cu senzori, la instalator - inlocuirea tevilor si conductelor etc.
- administratorul lucreaza cu propriul calculator, imprimanta, toner, abonament RATB, benzina pentru masina proprie, hartie, materiale de birotica etc. Toate acestea fac parte din patrimoniul de prestator de care asociatia este scutita de a-l achita sau asigura.

Criteriul 5: activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacităţii intelectuale şi/sau a prestaţiei fizice a acesteia, în funcţie de specificul activităţii.
- toate functiile enumerate indeplinesc acest criteriu, deci poate fi luat in calcul pentru contractul civil. Daca nu l-ar indeplini, ar insemna ca sunt naluci venite de pe lumea cealalta.
Este un criteriu, dupa mine, bagat cu limba de pantofi intre conditii. Chiar sunt curioasa daca cineva gaseste vreo explicatie rationala la acest criteriu.

Criteriul 6: persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei desfăşurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei.
- toate functiile enumerate nu indeplinesc acest criteriu, deci nu pot fi luate in calcul pentru un contract civil, ci doar in cazul activitatilor ocazionale, caz in care oricum nu se intocmeste CIM.

Criteriul 7: persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terţe persoane în condiţiile legii.
- e bine sa se specifice acest criteriu in contractul civil pentru ca la caz de imposibilitate temporara de munca sa poata fi inlocuita persoana prestatorului de catre un colaborator si la care criteriu sa fie de acord si angajatorul.

Si acum sa facem suma criteriilor:

- femeia de serviciu, instalatorul, electricianul ar putea indeplini criteriile: 2, 3, 4, 5, 7 daca si le asuma, daca angajatorul este de acord cu ele si daca sunt consemnate explicit in contractul civil. Aceste criterii dau caracterul de activitate independenta.
- administratorul ar putea indeplini criteriile: 1, 2, 3, 4, 5, 7. Idem ca mai sus.

Mai trebuie sa atrag atentia asupra unui lucru, iar daca gresesc, sa mi se atraga atentia.
In cazul contractelor civile, la stabilirea valorii prestatiei, in afara de cele enumerate mai sus, sa se aiba in vedere plata impozitului si a CASS (asigurat).
De asemenea mai trebuie spus ca CAS-ul nu se mai opreste la sursa (adica la asociatie) si ca prestatorul, daca doreste sa aiba o continuitate, sa-si adune vechime la munca, trebuie sa faca contract separat cu Casa de pensii si sa-si plateasca contributia din venitul obtinut de la asociatie. Asa ca ar trebui sa aiba in vedere si aceasta suma pe care o plateste in nume propriu la ANAF.

Personal am o atitudine dilematica, greu de aplecat catre o varianta sau alta, CIM versus contract civil.
Ca angajat prefer CIM-ul ca fiind un contract mai sigur pentru mine, pentru stabilitatea in munca.
Ca locatar la bloc, ca administrator pentru toti ceilalti in afara de mine, prefer contractele civile. Sunt mai versatile si mai usor de utilizat, iar asociatia se poate debarasa mult mai usor de personalul care nu corespunde pretentiilor angajatorului. Sa luam in calcul si costurile salariale deoarece contributiile de angajator nu se mai platesc.
Ultima modificare: Marți, 22 Martie 2016
elga50, moderator
Parerea mea este ca femeia de serviciu ar putea indeplini si criteriul 1 atata timp cat in contractul de prestari servicii se stipuleaza ca locul desfasurarii activitatii a fost stabilit de comun acord.

In contractele de munca angajatorul este cel care indica locul de munca, angajatul neavand posibilitatea sa se opuna decat daca nu semneaza contractul.

In cazul de fata locul muncii fiind stabilit de comun acord se intelege ca ambele parti au convenit de comun acord cu privire la locul desfasurarii activitatii.

Adica femeia de serviciu are "libertatea de a alege" si "a ales" sa isi desfasoare activitate la sediul beneficiarului.

Poate fi considerata o interpretare a criteriului 1 dar tocmai din acest motiv limba romana este atat de frumoasa!

"Am gasit o capra in trandafiri" vs "am gasit-o capra in trandafiri"!:)

Art. 17-Codul Muncii
(3) Persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, va fi informată cu privire la
b) locul de muncă sau, în lipsa unui loc de muncă fix, posibilitatea ca salariatul să muncească în diverse locuri;

vs

Criteriul 1: persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului şi a modului de desfăşurare a activităţii, precum şi a programului de lucru

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mi se pare fortata aceasta interpretare deoarece femeia de serviciu nu poate alege locul unde isi desfasoara activitatea, acesta fiind chiar blocul cu pricina, ca nu poate curata blocul stand acasa.
Dar raman destule criterii la dispozitie pe care sa le putem folosi in contractul civil, fara a ne hazarda la intocmirea unuia hazliu. Destul ne amuza autoritatile, macar noi sa fim seriosi ;)

Alte discuții în legătură

Angajare stoianavadanei stoianavadanei va rog sa-mi spuneti, daca femeia de serviciu la asociatia de proprietari este angajata cu conventie civila nu cu c.i.m. iar asociatia plateste toate taxele ... (vezi toată discuția)
Femeie de serviciu (operator ecologic) Horatiu761 Horatiu761 Buna ziua, administram o asociatie de proprietari care are angajata pe baza de conventie civile o doamna pt. curatenia spatiilor comune ( cu 2 ore/zi). ... (vezi toată discuția)
Conventie de prestari servicii sau contract individual de munca? Maria2143 Maria2143 Buna seara! Care este forma legala de angajare a personalului: presedinte, cenzor, administrator, femeie de serviciu, portar intr-o asociatie de ... (vezi toată discuția)